Fostret efter 23 uger og en dag

Gravid uge for uge

Gravid uge 23: Laver vejrtrækningsøvelser og drømmer

Du er i uge 23 (også kaldet 23. uge), når du er 22+0 - 22+6. Barnet laver vejrtrækningsøvelser, som kan ses på ultralydsscanning og drømmer nu.

Baby:
Selvom lungerne endnu ikke er helt færdigudviklede, laver barnet vejrtrækningsøvelser, som kan ses på ultralydsscanning. Barnet drømmer nu, og man kan se, at det har hurtige øjenbevægelser (REM). REM-søvn er den søvntilstand, hvor vi drømmer og er udtryk for høj hjerneaktivitet. I slutningen af ugen måler barnet cirka 28 centimeter og vejer omkring 650 gram. Lårbensknoglen måler cirka 3,9 cm, og hovedets diameter er cirka 5,4 centimeter.

Hvornår har du termin? Hvornår mærker du liv? Hvornår går du ind i hvert trimester?

Prøv Mama.dk’s terminsberegner her

Dig:
Nu er du måske begyndt at mærke plukkeveer. Det føles som om, livmoderen bliver stram eller hård, og de kan vare fra få sekunder til flere minutter. Plukkeveer må ikke gøre ondt, og på dette tidspunkt i din graviditet skal det heller ikke være noget, der varer over længere tid. Det betyder ikke, at du skal lægge dig på sofaen og vente, til du har termin. Du kan stadigvæk sagtens dyrke motion og bevæge dig. Lyt til din krop og tag en pause, hvis det bliver nødvendigt.

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

Gode råd:
Hvis du begynder at mærke belastning af din lænd og/eller dit bækken, så tænk over følgende: Undgå at sidde med korslagte ben eller i skrædderstilling. Stå altid med vægten ligeligt fordelt på begge ben. Undgå at vride i kroppen samt løfte tunge ting. Gå med korte skridt, og tag kun ét trin ad gangen, når du går på trapper. Undgå generelt at vride i kroppen. Tænk over, hvordan du kommer ud og ind af bilen samt op og ned fra siddende eller liggende stilling.

LÆS OGSÅ: Det får du brug for til din nyfødte

Vidste du, at…
Dit barns tarmsystem stille og roligt er i gang, så ufordøjet fostervand lagres i tarmene? Dette kommer først ud efter fødslen, som det der kaldes mekonium. Det er sort, nærmest sejt og utrolig klistret, og det er også dette, som giver fostervandet den grønlige farve, hvis barnet har afføring, imens det er inde i livmoderen. Grønt fostervand under fødslen kan være et tegn på stress og medfører derfor øget overvågning af barnet med CTG.
 

Gravid uge for uge:

LÆS OGSÅ: Det skal du vide om sex under graviditet

 

Shop det fineste graviditetstøj - se vores favoritter her

(indeholder reklamelinks)

 

+ follow Femina Dk on APPRL