gravid mave omfavnet af far og mor
Gravid

Det skal du vide om sex under graviditet

13. maj 2019
Mandag, 13. maj 2019 - 7:00 Udgivet første gang onsdag d. 13. maj 2015 - af Pernille Lewinsky Kofoed, Q.dk. Foto: All Over Press
Skader sex babyen? Sætter orgasme gang i fødslen? Og hvordan med sexlivet bagefter? Spørgsmålene trænger sig på i takt med, at den gravide mave vokser. Her får du svar på de mest almindelige spørgsmål om sex under graviditet - og gode råd til, hvordan du holder gang i sexlivet, både under og efter.

Jordemoder Hanne Gylche Ørneborg øser her ud af sin viden om sex under graviditet og kommer med gode råd og tips.

Er det farligt at have sex under graviditeten?

- Hvis du er rask og har en helt normal graviditet uden blødning eller vandafgang - og i øvrigt ikke tidligere har haft komplikationer som abort eller for tidlig fødsel - er der ikke noget til hinder for, at du og din partner kan dyrke sex.

I kan gøre fuldstændig, som I plejer, og lige så ofte I har lyst. Sex øger ikke risikoen for abort og skader heller ikke barnet, som ligger godt beskyttet af fostervandet i livmoderen.

Hvis din partner føler, at han 'støder' på noget under samleje, vil det være livmoderhalsen, mens hans penis slet ikke kan komme i nærheden af barnet og altså ikke skade det.

Nogle kommende forældre bekymrer sig om, hvorvidt sex er farligt, mens kvinden er gravid. Men ifølge danske forskere fra bl.a. Roskilde Sygehus og Roskilde Universitet tyder det faktisk på, at sex er med til at reducere risikoen for at få svangerskabsforgiftning. Det skyldes, at der i mandens sæd findes et særligt protein, der tilsyneladende har en positiv effekt på samspillet mellem kvindens immunforsvar og barnets væv.

LÆS OGSÅ: Gode råd mod smerter ved sex efter fødslen

Tilfælde, hvor du bør undgå sex

• Risiko for tidlig fødsel: Hvis du tidligere har født før 37. uge, har haft veer lang tid inden din terminsdato, eller du af andre årsager har en øget risiko for at føde for tidligt, bør du være forsigtig og i nogle tilfælde helt undgå at have sex. Spørg din jordemoder eller læge.

• Blødning: Hvis der af uforklarlige grunde opstår blødning fra skeden både tidligt og sent i graviditeten.

• Forkortet livmoderhals: Hvis du i forbindelse med tidligere graviditeter har oplevet, at livmoderhalsen har åbnet sig for tidligt, er der en øget risiko for abort eller for tidlig fødsel ved sex.

• Problemer med moderkagen: Hvis moderkagen helt eller delvist dækker for åbningen til livmoderhalsen.

• Tvillinger: Der er ingen undersøgelser, der viser, at der er sammenhæng mellem sex og for tidlig fødsel af tvillinger, men hvis du venter to eller flere børn, kan det være, at lægen fraråder sex i den sidste del af graviditeten for at undgå, at du føder for tidligt.

Manglende sexlyst

Mange kvinder oplever, at lysten til sex ændrer sig under graviditeten. For mange er det slet ikke ualmindeligt, at sexlysten forsvinder helt eller delvis. Særligt i starten af graviditeten kan humørsvingninger, kvalme og træthed påvirke din lyst.

Men efter de første tre måneder sker der en øget blodtilførsel til kønsorganer og bryster, og de høje koncentrationer af kvindelige kønshormoner gør dig lettere ophidset og fyrer op under lysten igen.

I de sidste måneder af din graviditet kan ømme bryster, smerter i ryggen og tankerne om det at blive mor igen få sexlysten til at dale. Også følelsen af ikke længere at føle sig attraktiv og sexet kan være med til at dæmpe lysten.

Ligesom for kvinders vedkommende er graviditeten og tanken om at gå fra 2 til 3 en stor omvæltning for den kommende far, og også mange mænd oplever, at deres lyst bliver mindre, i takt med at maven vokser. Nogle mænd mister sexlysten af frygt for at skade dig eller barnet og kan ikke forlige sig med tanken om at komme så tæt på barnets hoved, når han er oppe i dig. Andre har svært ved at forbinde den gravide krop med sex.

Bevar intimiteten

Det er vigtigt, at du og din partner er åbne og snakker om jeres lyst eller mangel på samme og har fokus på at bevare intimiteten. Tal om jeres tanker, behov og følelser og husk på, at de fleste får lysten tilbage, når kvalmen og trætheden har lagt sig.

Sex er desuden meget mere end samleje, og der findes mange andre måder at være sammen på og vise ømhed og nærvær. Sæt tid af til at ligge tæt nøgne, nyd at have hud til hud kontakt og sans hinanden. Giv hinanden massage og kys, nus og kæl - også selv om det ikke fører til sex.

På den måde bevarer I nemlig intimiteten, og det vil være nemmere at genstarte sexlivet senere hen.

Gode stillinger under graviditeten

Der er ingen stillinger, som kan skade barnet, men i takt med at maven vokser, kan der være stillinger, der er mere behagelige end andre, og hvor maven ikke er i vejen.

Dog bør du undgå at ligge helt fladt på ryggen, da din livmoder kan trykke på de store blodkar, som ligger dybt inde i bughulen op ad rygsøjlen og fører blodet tilbage til hjertet. Hvis disse kar bliver klemt af, kan du blive svimmel eller få kvalme.

5 alternative sexstillinger hvis maven er i vejen

Et stykke inde i forløbet begynder din mave at fylde - også når du har sex. Missionæren bliver pludselig for besværlig, og det kan derfor være en god idé at benytte stillinger, hvor maven ikke er så meget i vejen.

Det er meget individuelt, hvad der føles godt og giver størst nydelse, så der er ikke andet for end at finde opfindsomheden frem og eksperimentere lidt.

Her er 5 gode alternativer, hvor maven ikke er i vejen:

1. Ridestilling: Du sidder overskrævs på din partner. Det giver en dyb indtrængning og mulighed for at stimulere G-punktet og klitoris.

2. Doggy-style: Hvor du står på alle fire med en hovedpude under maven eller læner dig over en sækkepude er en god stilling, fordi den aflaster kroppens tyngde.

3. Sidelæns: Du ligger på siden med en pude under maven. Din partner ligger med et knæ på hver side af det nederste ben og holder det øverste. På den måde har I øjenkontakt, og han kan kæle for dine bryster.

4. Ligge-i-ske-stilling: I ligger begge på siden - din partner ligger bagerst. I den stilling lettes trykket fra din ryg og dit bækken.
5. Siddende stilling: Sid tilbagelænet i en stol eller sofa med benene på gulvet. Din partner står på knæ mellem dine ben. I den stilling kan I samtidig have øjenkontakt og kysse.

LÆS OGSÅ: Sådan har du sex som højgravid

Orgasmer er dejlige - og helt ok!

Er din graviditet normal og uden komplikationer, kan hverken orgasme eller sex sætte fødslen i gang. Nogle kvinder oplever, at de har lettere ved at få orgasme på grund af den øgede blodtilførsel til kønsorganerne.

Efter orgasme vil du kunne mærke nogle sammentrækninger i livmoderen. Disse sammentrækninger kan måske føles ubehagelige, men aftager som regel efter 5-10 minutter og er harmløse.

Sex efter fødslen

En graviditet og fødsel er en kæmpe omvæltning for kroppen, og uanset om du føder normalt eller ved
kejsersnit, har din krop brug for ro og tid til at komme på højkant. Det er meget individuelt, hvornår man har lyst til at genoptage sexlivet.

Det er vigtigt, at du venter med at dyrke sex, til livmoderhalsen har lukket sig igen, eller du er helet udenpå og indeni, men de fleste er som regel 'fit for fight' efter ca. 8 uger.

Hvis I har sex kort tid efter fødslen, vil du ofte føle, at skeden ikke slutter ordentligt omkring penis, men ved at lave bækkenbundsøvelser, kan du optræne skeden ret hurtigt igen.

LÆS OGSÅ: FAQ om sex efter fødslen

Amning beskytter ikke mod graviditet

I de første måneder efter fødslen bør din partner bruge kondom for at beskytte dig mod infektion og en ny graviditet.

Den første ægløsning finder altid sted inden selve menstruationen, og amning beskytter ikke mod graviditet.

Hanne Gylche Ørneborg er uddannet jordemoder og autoriseret sexolog med egen praksis i København, hvor hun rådgiver om bl.a. sex og graviditet.

10 gode fif til at beholde sexlysten, når du er gravid

 • Lyt til din krop, og giv den det, den har brug for.
 • Dyrk motion - det højner både lysten, men også dit energiniveau generelt, og du bliver gladere for din krop.
 • Hav god kærestetid.
 • Snak dybt sammen, - jo bedre og dybere snakke I har, hvor I forbindes følelsesmæssigt desto mere har I lyst til at ligge tæt.
 • Prioriter sexlivet - du kan lige så godt vænne dig til det.
 • Brug tid på dig selv og onaner - bare en gang imellem - solosex hjælper dig til at holde kontakten til din egen seksualitet.
 • Hold fri - sex er for mange kvinder et overskudfænomen, for når du holder fri UDEN 800 to do-ting, så kommer du tit i kontakt med kroppens behov og kan mærke din seksualitet.
 • Pas godt på dig - giv dig selv feminin omsorg og kærlighed. Egenkærlighed og tid til dig selv styrker din selvtillid, og det smitter af på din lyst til livet og lyst til lyst.
 • Mærk efter, hvad der giver dig lyst til din partner, og hvad der ikke giver dig lyst, og snak med ham om det.
 • Bliv ved med at kysse hinanden i hverdagen.

  Kilde: Maj Wismann fra websexolog.dk

Graviditeten påvirker kvinden både fysisk og psykisk, og der sker rigtig mange hormonelle ændringer, som vi skal vænne os til. Der kan være perioder med træthed og utilpashed. Nogle kvinder oplever, at deres sexlyst bliver nedsat, mens andre oplever det modsatte. Begge dele er normalt. Principielt må du have sex igennem hele graviditeten, og I kan dyrke sex, som I plejer, og lige så ofte I har lyst, medmindre jordemoderen eller lægen har sagt andet, fortæller Vivi. Hyppigheden er i virkeligheden et spørgsmål om, hvad der passer til jeres behov.

Lad lysten bestemme
Næsten alle gravide er meget trætte de første 10-14 uger på grund af graviditetshormonerne. Mærker du en nedsat sexlyst (eller gør din mand), er det vigtigt, at I bevarer intimiteten med kærtegn, kys og nusseri - også selv om det ikke fører til sex. Hvis det nære og tætte samvær glider væk under graviditeten og i barselsperioden, kan det blive svært at genoptage sexlivet senere, advarer Vivi.

En god idé kan være at nedsætte ambitionsniveauet til de seksuelle udfoldelser i graviditeten. Både trætheden og den tunge krop kan påvirke lysten til langvarige og vilde udskejelser. Læg de store præstationer til side og giv plads til de små, kærlige put i ny og næ, der ikke kræver den store energi. Det er livgivende for parforholdet, mener Vivi.

Når manden mister lysten
Én ting er, at vi kvinder kan opleve nedsat lyst, men hvad gør vi, når manden mister lysten til sex under graviditeten af frygt for at skade barnet? Hvis du ikke kan overbevise ham om, at barnet ikke tager skade, kan du bringe emnet op hos jordemoderen. Måske kan hun bedre overbevise ham om, at det er uskadeligt.

Nogle mænd har en psykologisk blokering mod sex - især i slutningen af graviditeten - hvor de bevidst eller ubevidst føler, at de har sex med deres eget barn. Det må man respektere og ikke presse ham, siger Vivi. Men fortvivl ikke. De fleste mænd føler en uændret sexlyst igennem hele graviditeten.

Læs også