Gravid
10. august 2018

Gravid uge 1+2: Sidste menstruation

Egentlig er du slet ikke gravid endnu. I virkeligheden er det først om cirka to uger, når du har ægløsning, at ægget befrugtes, og du bliver gravid.
Af: af Birgit Thalwitzer, jordemoder.dk,
https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/foer-april-2013/gravid-612x300.jpg

foto: jordemoder.dk

Baby:
Terminen regnes ud fra den første dag for din sidste menstruation. Egentlig er du slet ikke gravid endnu, men har alligevel allerede startet den første periode af din graviditet, som hedder første trimester.
I virkeligheden er det først om cirka to uger, når du har ægløsning, at ægget befrugtes, og du bliver gravid. Derefter tager et lille nyt liv sin begyndelse.

Hvornår har du termin? Hvornår mærker du liv? Hvornår går du ind i hvert trimester?

Prøv Mama.dk’s terminsberegner her

Dig selv:
Din livmoderslimhinde er i fuld gang med at blive genopbygget efter menstruationen og gøre sig klar til at modtage det befrugtede æg. Dine æggestokke er på størrelse med en stor mandel og indeholder adskillige æg, som vokser og gør sig klar til at blive udstødt. Normalvis er det kun et æg, der modnes, men er der to, kan der potentielt blive tveæggede tvillinger.

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

Gode råd:
Er du i tvivl om, hvornår du har ægløsning? Mange kvinder bruger en ægløsningstest, som reagerer på det ægløsende hormon (LH). Hvis du kender din gennemsnitstemperatur, kan "temperaturmetoden" bruges. Det skyldes, at hormonet progesteron får temperaturen til at stige 0,5 grad. Den slim, der sidder i livmoderhalsen, ændrer udseende fra at være klar og vandig, til lidt at ligne æggehvide.

LÆS OGSÅ: Guide: Her får du gratis babypakker

Vidste du, at...
Alkohol er et giftstof for dit barn? Og at din baby får faktisk samme promille som dig, når du drikker vin eller alkohol under graviditeten? Der ligger endnu ingen undersøgelser som viser, hvor meget eller lidt du skal indtage som gravid, før dit barn tager skade. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor total afholdenhed fra alkohol, mens man er gravid. Alkoholskadede børn bliver ofte små og følsomme, og så kan de udvikle misdannelser og have en langsommere fysisk udvikling og en lavere intelligens.

Læs også