https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/foer-april-2013/gravid-612x300.jpg
Gravid

Gravid uge 35: Fylder livmoderen ud

10. august 2018
af Birgit Thalwitzer, jordemoder.dk
foto: jordemoder.dk
Du er i uge 35 (også kaldet 35. uge), når du er 34+0 - 34+6. Hvis bevægelsesmønsteret ændres, kan det skyldes, at barnet har vendt sig for eksempel med ryggen mod din ryg.

Baby:
Bevægelserne er kraftfulde og til tider hårde. Hvis bevægelsesmønsteret ændres, kan det skyldes, at barnet har vendt sig for eksempel med ryggen mod din ryg. Når barnet ligger sådan, sparker det ind mod din rygsøjle, hvilket føles mindre, end når det er ud imod dit maveskind. I slutningen af ugen måler barnet cirka 44 centimeter og vejer omkring 25-2600 gram. Lårbensknoglen måler cirka 6,6 cm, maveomkredsen cirka 31,5 centimeter og hovedet cirka 8,8 centimeter i diameter.

Hvornår har du termin? Hvornår mærker du liv? Hvornår går du ind i hvert trimester?

Prøv Mama.dk’s terminsberegner her

Dig:
Det er tid til sidste lægebesøg i din graviditet, hvor der nu vil være ekstra fokus på, hvordan dit barn ligger samt vægten. Til terminen vil cirka 96 procent af alle børn ligge i hovedstilling og klar til at blive født. Cirka 4 procent ligger med numsen nedad. Hvis din baby ligger med numsen nedad, vil du som udgangspunkt blive tilbudt at få planlagt kejsersnit. Nogle fødesteder giver dog mulighed for at føde normalt, såfremt du opfylder særlige kriterier.

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

Gode råd:
Langs din ryg ligger blandt andet blodåren Vena Cava, som fører det afiltede blod tilbage til hjertet. Hvis du ligger fladt på ryggen eller står ret op, for eksempel køen i supermarkedet, kan livmoderen på grund af den øgede tyngde trykke på åren, så der kommer mindre ilt rundt i kroppen, og du bliver utilpas. Dette kan undgås ved at "tilte" din krop minimum 30 grader for eksempel med en pude i ryggen. Når du handler ind, så tag en indkøbsvogn med, den er god til at læne sig diskret ind over og dermed lette trykket på blodåren.

LÆS OGSÅ: Tegn på fødslen er i gang

Vidste du, at…
Det trærør, jordemoderen bruger under fødslen, på engelsk hedder Pinard opkaldt efter A. Pinard? Der er forskel på, hvordan disse rør ser ud. Det engelske er kort og det danske langt. Der kan ikke gives nogen fornuftig forklaring på, hvorfor nogle træstetoskoper er lange og andre korte. Formentlig har det noget at gøre med smag, behag, tidsånd, tradition og mode. For eksempel hvor tæt jordemoderen ønsker at lægge ansigtet og øret til den gravide mave.

Læs også