https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/gravid-uge-for-uge/billeder-beskret/16prim.jpg
Gravid

Gravid uge 16: Hår, øjenbryn og negle

10. august 2018
af Birgit Thalwitzer, jordemoder.dk
foto: jordemoder.dk
Du er i uge 16 (også kaldet 16. uge), når du er 15+0 - 15+6. Nu har baby fået hår, øjenbryn og tydelige negle. I slutningen af ugen, måler barnet omkring 16 centimeter i fuld længde og vejer cirka 200 gram

Baby:
Nu har baby fået hår, øjenbryn og tydelige negle. Nogle gange får det også hikke af at drikke fostervand - det mærker du senere i graviditeten, når barnet er blevet lidt større. I slutningen af ugen, måler barnet omkring 16 centimeter i fuld længde og vejer cirka 200 gram. Hovedet måler cirka 3,5 centimeter mellem ørerne (BPD, som også kaldes bipariatal diameter, og som er målet fra øre til øre).

Hvornår har du termin? Hvornår mærker du liv? Hvornår går du ind i hvert trimester?

Prøv Mama.dk’s terminsberegner her

Dig:
Hvis du har været gravid før, har du måske allerede mærket de første spæde tegn på liv nu. Din livmoder er i hastig vækst. Sammenlagt gennemgår den i din graviditet en udvikling fra at veje 50 gram til at veje cirka et kilo ved fødslen. Du kan derfor opleve stikkende smerter langs siden af maven, fordi dine ligamenter giver sig. Ligamenterne er de ledbånd, som livmoderen er "fikseret i" inde i maven. De kaldes i daglig tale ligamentsmerter og er helt normale.

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

Gode råd:
Nogle fødesteder tilbyder "kendt jordemoderordning", hvilket vil sige konsultationer og fødsel med en jordemoder, som du kender. At kende sin jordemoder giver tryghed, og tryghed giver gode fødselsoplevelser. Det er utrolig vigtigt, også for at I har overskud og gode muligheder for at koncentrere jer om den nye rolle som forældre og familie. Hvis du er tilknyttet et sygehus, som ikke tilbyder "kendt jordemoder", findes der private klinikker, som tilbyder fødsel med din egen jordemoder på en fødeklinik, hjemme eller på sygehuset. Forhør dig hos jordemoderen om dine muligheder eller søg på internettet - mulighederne er mange.

LÆS OGSÅ: Guide: Her får du gratis babypakker

Vidste du, at…
Mange gravide får øget pigmentering og derved lettere brune pletter på huden - især i ansigtet? Dette skyldes en øget hormonproduktion. Du bør derfor undgå solbadning under din graviditet, da det øger risikoen for pigmentering. Du kan endda risikere, at nogle af pletterne bliver ved med at være der, selv når du har født. Oftest forsvinder pigmenteringen dog helt eller mindskes efter fødslen.

LÆS OGSÅ: Det skal du vide om sex under graviditet

Læs også