https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/gravid-uge-for-uge/billeder-beskret/17prim.jpg
Gravid

Gravid uge 17: Kolbøtter og saltomortaler

10. august 2018
af Birgit Thalwitzer, jordemoder.dk
foto: jordemoder.dk
Du er i uge 17 (også kaldet 17. uge), når du er 16+0 - 16+6. Mængden af fostervand er nu omkring 200 milliliter, og der er masser af plads til at slå kolbøtter og saltomortaler.

Baby:
Mængden af fostervand er nu omkring 200 milliliter, og der er masser af plads til at slå kolbøtter og saltomortaler. Ved fødslen kan man ofte se hvide "fedtperler" i fostervandet, som stammer fra dit barns fosterfedt. I slutningen af ugen måler barnet cirka 17 centimeter fra hoved til fod og vejer omkring 260 gram. Hovedet måler cirka 3,8 centimeter i diameter.

Hvornår har du termin? Hvornår mærker du liv? Hvornår går du ind i hvert trimester?

Prøv Mama.dk’s terminsberegner her

Dig:
Selv om du aldrig har snorket før, kan det være, du skal prøve det nu. På grund af hormonpåvirkningen under din graviditet kan dine slimhinder hæve op, og det kan derfor føles som om, du er konstant forkølet. Hvis du oplever en øget mængde udflåd eller eventuelt svamp, er det helt normalt under graviditeten, da du har ændret pH i skeden. Hvis du har en ekstra sød tand, kan du i første omgang prøve at holde lidt igen på den front, og se, om der er effekt af dette.

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

Gode råd:
Du kan påvirke fødslen positivt gennem bevægelse. Når du dyrker motion i din graviditet, udskiller din krop endorfiner. Undersøgelser har vist, at en kvinde der er gravid og dyrker motion har et højere endorfinniveau end en gravid, som ikke gør. Den øgede endorfinproduktion virker smertelindrende og kan derigennem medvirke til, at du oplever fødslen mindre smertefuld, end hvis du ikke har dyrket motion. God form øger dit potentiale for at klare den fysiske udfordring, som fødslen også er.

LÆS OGSÅ: Den kinesiske kalender: Venter jeg en pige eller en dreng?

Vidste du, at…
Der ikke findes en facitliste for, hvordan man som fødende skal være for at "opføre sig korrekt"? Fødende tackler situationen utrolig individuelt. Nogle trækker sig ind i sig selv, hvor andre bliver udadreagerende. Det er specielt vigtigt for din følelse af tryghed og evne til at overgive dig til fødselsprocessen, at du befinder dig godt. Selvom du bliver tilbudt hospitalstøj, vælger du selv, om du hellere vil beholde dit eget tøj på, som du måske føler dig bedre tilpas i.

Læs også