https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/gravid-uge-for-uge/billeder-beskret/19prim.jpg
Gravid

Gravid uge 19: Hørelsen udvikles

10. august 2018
af Birgit Thalwitzer, jordemoder.dk
foto: jordemoder.dk
Du er i uge 19 (også kaldet 19. uge), når du er 18+0 - 18+6. Barnet hører konstant lyde fra dit hjerte, der slår, tarmene der arbejder og bobler, samt når du nyser, hoster eller ler.

Baby:
Mellem uge 15 og 20 udvikles hørelsen, og selvom barnet ligger godt beskyttet inde i livmoderen, hører det konstant lyde fra dit hjerte, der slår, tarmene der arbejder og bobler, samt når du nyser, hoster eller ler. Huden er dækket af fosterfedt og tjener det formål at beskytte huden mod fostervandet. I slutningen af ugen måler barnet cirka 19 centimeter og vejer omkring 380 gram. Hovedet måler cirka 4,5 centimeter i diameter.

Hvornår har du termin? Hvornår mærker du liv? Hvornår går du ind i hvert trimester?

Prøv Mama.dk’s terminsberegner her

Dig:
Livmoderen går nu cirka til navlen og vokser støt. Ledbåndene (ligamenterne) strækker sig mere og mere hver dag i din graviditet, så du kan opleve smerter i lysken og i siden (ligamentsmerter). Hvis ikke du allerede har været, skal du snart til misdannelsesscanning på sygehuset. Barnet gennemgås systematisk og metodisk fra top til tå og moderkagens placering bestemmes.

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

Gode råd:
Undersøgelser tyder på, at der kan være en sammenhæng mellem stress i din graviditet og barnets senere udvikling. Som gravid er du den, der kender din krop allerbedst og er derfor den nærmeste til at være opmærksom på stresssymptomer. Tærsklen for, hvornår hver enkelt får stress, varierer betragteligt fra person til person. Husk derfor bedst muligt at slappe af, når du er gravid og kommer hjem fra arbejde efter en travl dag.

LÆS OGSÅ: Guide: Her får du gratis babypakker

Vidste du, at…
Man på en ultralydsscanning kan se rigtig mange ting, men at der aldrig kan gives en 100 procents garanti for, at barnet er sundt og raskt ved fødslen? Uanset hvor ofte og hvor længe du bliver scannet, vil det aldrig blive en garanti. Det hænder også, at man under ultralydsscanning kigger efter én ting og ender med at finde noget helt andet.

Læs også