https://imgix.femina.dk/media/50adac9e58364a3784adede61f4ff2bd.jpg
Gravid

Gravid uge 38: Pladsen ned igennem bækkenet er trang

10. august 2018
af Birgit Thalwitzer, jordemoder.dk
foto: jordemoder.dk
Du er i uge 38 (også kaldet 38. uge), når du er 37+0 - 37+6. Hovedet kan være til tider noget aflangt lige efter fødslen, men retter sig indenfor det første døgn.

Baby:
I hovedbunden findes nogle sammenføjninger mellem knoglepladerne, som kan forskydes lidt (suturer), hvilket gør det muligt for baby bedst muligt at tilpasse sig dit bækken, når det roterer ned igennem fødselsvejen. Efter fødslen kan du mærke, hvordan knoglerne er forskudt i forhold til hinanden. Hovedet kan være til tider noget aflangt lige efter fødslen, men retter sig indenfor det første døgn.

Hvornår har du termin? Hvornår mærker du liv? Hvornår går du ind i hvert trimester?

Prøv Mama.dk’s terminsberegner her

Dig:
Du har god tid til at gøre dig forestillinger om din nye rolle som mor. For nogle er det at blive mor en altoverskyggende kærlighed ved første blik, når de får barnet i armene. For andre er de stærke følelser for barnet noget, der vokser med tiden, så bliv ikke forskrækket over din reaktion, hvis du ikke overvældes af lykkefølelse. Mange nybagte mødre skal altså lige have tid til at vænne sig til og finde sig til rette i deres nye rolle.

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

Gode råd:
Størstedelen af alle kvinder er skabt til at føde børn. Men det er ingen hemmelighed, at pladsen ned igennem bækkenet er trang. Med andre ord er der for langt de flestes vedkommende den plads, som muliggør en fødsel - men heller ikke så meget mere! Det er derfor vigtigt, at du løbende under fødslen tømmer din blære, da selv en halvfyldt blære kan besværliggøre nedtrængning for baby - især i presseperioden.

LÆS OGSÅ: Tegn på fødslen er i gang

Vidste du, at…
Omkring syv procent af alle fædre eller cirka 4000 om året i Danmark får en fødselsdepression indenfor seks uger efter fødslen? I en fødselsdepression er konflikter fra barndommen ofte kombineret med aktuelle konflikter. Men også følelsen af at være bundet, angsten for at der er noget galt med barnet, behov og reaktioner, adskillelse eller at miste besindelsen i forhold til baby, fordi tingene kommer ud af kontrol. Læg mærke til de traditionelle symptomer på depression.

Læs også