https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/gravid-uge-for-uge/billeder-beskret/13prim.jpg
Gravid

Gravid uge 13: Tid til at tage hul på 2. trimester

10. august 2018
af Birgit Thalwitzer, jordemoder.dk
foto: jordemoder.dk
Du er i uge 13 (også kaldet 13. uge), når du er 12+0 - 12+6. Første tredjedel af din graviditet er overstået, og der er udsigt til mere overskud i hverdagen. Barnet måler nu cirka 8,5 centimeter fra hoved til fod og vejer i slutningen af denne uge cirka 70 gram.

Baby:
Med hensyn til størrelse kan du regne med, at det antal uger du er henne i din graviditet, svarer nogenlunde til den totale længde af din baby. I slutningen af denne uge kan man se de linjer på fingerspidserne, som kommer til at danne fingeraftrykkene. Alle knoglerne består stadig af brusk, men bliver løbende erstattet af ben. Barnet måler nu cirka 8,5 centimeter fra hoved til fod og vejer i slutningen af denne uge cirka 70 gram.

Hvornår har du termin? Hvornår mærker du liv? Hvornår går du ind i hvert trimester?

Prøv Mama.dk’s terminsberegner her

Dig:
Første tredjedel af din graviditet er overstået, og der er udsigt til mere overskud i hverdagen, fordi du begynder at føle dig mindre træt. Måske mærker du også en tiltagende ro omkring din graviditet, fordi de første 12 uger er overstået og dermed perioden med den største abortrisiko. Det er nu tid til at tage hul på 2. trimester i graviditeten. Hvis I endnu ikke har afsløret hemmeligheden om familieforøgelsen, vil folk omkring dig begynde at undre sig over, om du mon er gravid eller bare har levet ekstra godt det sidste stykke tid!

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

Gode råd:
Der er frit sygehusvalg i Danmark, hvilket i praksis betyder, at du kan vælge at gå til kontroller og føde på et hvilket som helst sygehus i Danmark. Dog kan sygehuset afslå at modtage dig, hvis de kan se, at der på det pågældende tidspunkt vil være fyldt op med gravide fra deres eget optageområde. Ifølge lovgivningen har du også ret til at føde på fødeklinik eller hjemme. Din jordemoder har pligt til at informere dig om mulighederne.

LÆS OGSÅ: Den kinesiske kalender: Venter jeg en pige eller en dreng?

Vidste du, at...
Du under din graviditet med stor sandsynlighed bliver optaget af, hvordan din mor har været mor for dig, og forholder dig til det? Undersøgelser viser, at den relation, du har til din egen mor, har betydning for, hvordan du selv oplever din graviditet og dit moderskab. I en graviditet ligger de følelser, vi bærer på, nærmere overfladen end på noget andet tidspunkt i livet. Udnyt situationen til at få stillet de spørgsmål, der trænger sig på.

Læs også