https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/gravid-uge-for-uge/billeder-beskret/21prim.jpg
Gravid

Gravid uge 21: Sure opstød og halsbrand

10. august 2018
af Birgit Thalwitzer, jordemoder.dk
foto: jordemoder.dk
Du er i uge 21 (også kaldet 21. uge), når du er 20+0 - 20+6. Sure opstød og halsbrand kan godt høre hverdagen til, da der er kamp om pladsen inde i maven

Baby:
Den første afføring er begyndt at blive dannet i tarmen, og der er fuld gang i både nyrer og urinveje, som blandt andet har den vigtige funktion at holde fostervandsmængden normal. Barnet synker fostervandet, og nyrerne udskiller det igen. Dette er en af årsagerne til, at jordemoderen i konsultationen kontrollerer mængden af fostervand. I slutningen af ugen måler barnet cirka 22 centimeter og vejer omkring 520 gram. Maveomfanget er næsten 17 centimeter.

Hvornår har du termin? Hvornår mærker du liv? Hvornår går du ind i hvert trimester?

Prøv Mama.dk’s terminsberegner her

Dig:
Livmoderen fylder efterhånden godt i din mave, og sure opstød og halsbrand kan godt høre hverdagen til, da der er kamp om pladsen inde i maven. Nødder kan virke syreneutraliserende, ligesom et glas mælk kan virke lindrende. I takt med at livmoderen vokser, strækkes din hud på maven, hvilket kan give kløe. En god fed creme kan lindre dette.

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

Gode råd:
Hvis du allerede nu i din graviditet føler, at benene hæver efter en lang dag på arbejdet, så læg dig med en pude under benene, så de bliver aflastet eller lav venepumpeøvelser. Læg dig på ryggen med en pude under nakke og hoved. Bøj højre ben, og sæt foden i gulvet. Læg det venstre underben på højre knæ. Vip foden frem og tilbage cirka 10 gange - og byt herefter ben.

LÆS OGSÅ: Den kinesiske kalender: Venter jeg en pige eller en dreng?

Vidste du, at…
Nogle kvinder allerede på dette tidspunkt i deres graviditet har lidt råmælk, som er den første mælk barnet får, når det lægges til brystet umiddelbart efter fødslen? Om du har råmælk eller ej har ingen betydning for din mælkemængde eller evne til at amme senere. Det samme gælder størrelsen og udformningen af dine bryster. Som udgangspunkt kan rigtig mange kvinder amme - men det kan til tider være hårdt arbejde, og det kræver derfor, at du har lyst og er motiveret.

Læs også