https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/gravid-uge-for-uge/billeder-beskret/32prim.jpg
Gravid

Gravid uge 32: Aktivitet i hjernen

10. august 2018
af Birgit Thalwitzer, jordemoder.dk
foto: jordemoder.dk
Du er i uge 32 (også kaldet 32. uge), når du er 31+0 - 31+6. Der er aktivitet i hjernen, både når barnet sover og er vågent. Nyfødte børn husker, for eksempel et bestemt musikstykke eller en sang, hvis I spiller eller synger jævnligt.

Baby:
Klitoris hos piger er stor og ikke dækket af skamlæberne endnu - det sker først i de sidste uger af din graviditet. Der er aktivitet i hjernen, både når barnet sover og er vågent. Nyfødte børn husker, for eksempel et bestemt musikstykke eller en sang, hvis I spiller eller synger jævnligt. I slutningen af ugen måler barnet cirka 40 centimeter og vejer omkring 1900 gram. Lårbenet måler cirka 6 centimeter, maveomkredsen cirka 28,5 centimeter og hovedet cirka 8,6 centimeter i diameter.

Hvornår har du termin? Hvornår mærker du liv? Hvornår går du ind i hvert trimester?

Prøv Mama.dk’s terminsberegner her

Dig:
Det er tid til at komme til kontrol hos din jordemoder. Livmoderen går cirka til midt imellem navlen og brystbenet. På grund af den tiltagende tyngde kan du komme til at tisse i bukserne enten hvis du nyser, eller hvis barnet sparker dig lige på blæren. Hvis du har været gravid før kan du opleve, at det er blevet mere udpræget siden sidste graviditet. Det er derfor altid en god idé at træne din bækkenbund - også når du er gravid.

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

Gode råd:
Måske er du så heldig, at din barselsorlov starter nu, nyd det i fulde drag - andre må vente endnu fir uger. Fødselsforberedelse er ganske frivilligt, men det er en rigtig god idé at være informeret om fødslens faser, tiden på fødestuen efter fødslen samt muligheder for smertelindring. Det er også rart at vide, hvilke tilbud der er til jer som nybagte forældre på henholdsvis barselsgang eller patienthotel.

LÆS OGSÅ: Den kinesiske kalender: Venter jeg en pige eller en dreng?

Vidste du, at…
Det kan være en god idé, at den kommende far under fødslen har nogle små opgaver at udføre? Det kan være at give massage på lænden, tilbyde lidt at drikke eller spise, en kold klud på panden eller bare holde og støtte under veen. Fødende kvinder har som udgangspunkt ét standpunkt til de tager et nyt, hvilket ofte kan give anledning frustration og endda følelsen af at kunne undværes. Undersøgelser viser, at alene faderens tilstedeværelse på fødestuen kan virke lindrende.

Læs også