terminsberegner
Gravid

Terminsberegner - Hvor langt er jeg henne?

Beregn din termin med vores terminsberegner, der også kan vise, hvornår du blev gravid, og hvor langt du er i graviditeten. bliv klogere på beregning af termin her.

Terminsberegner

For at kunne beregne din terminsdato skal vi vide den første dag, i din sidste menstruation.

Kender du længden på din menstruationscyklus, bedes du vælge det antal dage der passer til perioden. Hvis du ikke kender den, så lad den blive på 28 dage.

Kender du længden fra du har ægløsning, til du får din menstruation, bedes du ligeledes vælge det antal dage der passer til perioden. Hvis ikke du kender den, så lad den blive på 14 dage.

Hvordan beregner man terminsdato?

Du kan bruge en terminsberegner til at finde ud af, hvornår du har termin, hvis du er blevet gravid. Du kan også bruge den til at finde ud af, hvornår din befrugtningsdato var. Hvis du ikke er gravid endnu, kan du også bruge terminsberegner til ægløsning, som viser, hvornår du har størst chance for at blive gravid. Din beregninger bliver mest sikre, hvis du kender tidspunktet for din menstruations første dag samt længden af din menstruationscyklus.

Læs også: 4 tegn på at du har ægløsning

Hvorfor beregnes termin ud fra menstruationen?

Man beregner terminsdatoen ud fra den seneste menstruation, selvom man ikke er blevet befrugtet dér. Menstruationen er lettere at have styr på, end hvornår man lige blev befrugtet, hvilket jo kan være sket på flere forskellige tidspunkter, hvis man har haft sex flere gange mellem to menstruationer.

Enkelte kvinder har meget uregelmæssig menstruation, eller også kan de ikke huske, hvornår de sidst havde menstruation. Hvis det gælder for dig, vil lægen tilbyde dig at blive scannet snarest, så terminsdatoen kan bestemmes.

Beregn selv din termin: Sådan beregner du nemt din terminsdato

Beregning af terminsdato sker i praksis ved, at man tager den sidste menstruations første dag og lægger syv dage og ni måneder til. Hvis du f.eks. har haft din sidste menstruationsdag den 14. januar (14./1.), bliver din termin den 21. oktober (21./10.): 21. (14+7 dage) / 10. (1+9 måneder).

Vil du slippe for selv at lave regnestykket, kan du bruge vores terminsberegner. Her skal du blot indtaste datoen for den første dag i din sidste menstruation samt hvor mange dage din menstruationscyklus er på. Derefter beregnes din forventede terminsdato.

Terminsberegner ved ægløsning

Du kan også beregne din termin ud fra ægløsning i stedet for menstruation. Det kan dog være sværere at vide, hvornår du har haft ægløsning, medmindre du har en fast cyklus, som du kender godt eller tager en ægløsningstest. Ægløsning sker som regel 14 dage før menstruationen, og det er her en mulig undfangelse vil ske. Kender du ægløsningstidspunktet kan du derfor få en ret præcis indikator for, hvornår du er blevet gravid, og hvornår du har termin.

Beregn termin ved scanning

En del kvinder vil dog opleve, at deres terminsdato bliver rykket et par dage frem eller tilbage efter den første ultralydsscanning.

En tidlig scanning anses for den mest sikre måde at udregne en terminsdato, da barnet kan måles meget præcist. Det kan være svært at sige lige så nøjagtigt, hvornår ægløsningen og selve befrugtningen fandt sted.

gravid

Terminsberegner uge for uge: Se, hvor langt du er i graviditeten

Du kan bruge vores terminsberegner til at se andet end blot at beregne terminsdatoen. Terminsberegneren kan også give dig viden om, hvornår du ca. er blevet gravid, hvornår dit foster er mest skrøbeligt, hvornår de vigtigste organer er udviklet, og risikoen for abort aftager.

I vores terminsberegner kan du desuden se, hvornår du kan forvente at mærke fosteret bevæge sig, og hvornår et for tidligt født barn har gode chancer for at overleve.

Læs også: Svangerskabsforgiftning: Det skal du vide

Omvendt terminsberegner: Hvornår er befrugtningen sket?

Du kan bruge terminsberegneren ”omvendt” til at fastslå, hvornår du cirka er blevet gravid. Du kan også bruge terminsberegneren omvendt, hvis drømmer om at føde i en bestemt måned og derfor vil prøve at ”time” samleje efter det.

Beregn termin ved fertilitetsbehandling (IVF)

Der findes visse ægløsningsberegnere, som også tager højde for, at du har været i fertilitetsbehandling. Her skal du i stedet indtaste datoen for insemination eller ægudtagning i stedet for første dag i sidste menstruation. Du kan finde ægløsningsberegnere til fertilitetsbehandling ved at søge på Google på ægløsningsberegner + den behandlingsform, du har modtaget.

Kan jeg finde ud af kønnet med en terminsberegner?

Der findes mange mere eller mindre seriøse teorier omkring befrugtning og køn. Nogle påstår, at tidspunktet for samleje har betydning i forhold til køn. Chancen for at få en dreng skal i så fald være større, jo tættere på ægløsningen, man har samleje, mens man, hvis man ønsker en pige, skal have sex tre eller flere dage før ægløsningen.

Det skyldes, at sædceller, der indeholder et y-kromosom, og dermed skaber drenge, er lettere og hurtigere kommer frem til ægget, mens sædceller med et x-kromosom, der skaber piger, er tungere og langsommere. På den måde kan en terminsberegner måske bruges til at ”time” samleje i forhold til tidspunkt for ægløsning.

Læs også