Hvornår bliver man scannet som gravid
Gravid

Graviditetsscanning: Få styr på alle dine scanninger

22. juni 2022
af Camilla Rosenlund & Redaktionen
Udgivet første gang 22. maj 2014. Foto: Shutterstock
Hvornår er det nu, du får barnets køn at vide? Og hvilken scanning kan afsløre, om alt er, som det skal være? Der er nok at holde styr på i løbet af din graviditet. Få overblik over de forskellige typer scanning her.

Terminsscanning, nakkefoldsscanning og kønsscanning. Der er nok at holde styr på i løbet af din graviditet. 

Hvornår du skal scannes i graviditeten kan også afhænge af andre ting: Om du bekymrer dig for barnets velvære, om du føler dig stresset, og hvordan din graviditet forløber. 

Her får du et overblik over de mest almindelige scanninger på hospitalet samt private scanninger. 

Scanning på hospitalet

Har du et helt almindeligt graviditetsforløb, vil du få tilbudt en scanning to eller tre gange af det offentlige: Terminsberegning, nakkefoldsscanning og misdannelsesscanning.

Uge 4-10: Terminsberegning

Terminsberegningen behøver ikke nødvendigvis indbefatte en scanning. Når din læge skal finde ud af, hvornår din termin er, skal han eller hun nemlig blot kende datoen for din sidste menstruations første dag.

Men det er ikke alle gravide kvinder, der med sikkerhed kan sige, hvornår det var. Er du en af dem, der ikke har noteret datoen i din kalender, kan din læge derfor - alt efter hvor stor usikkerheden er - henvise dig til en scanning, der skønner, hvor langt du er henne i din graviditet.

Vil du bare gerne være helt sikker på din egen beregning, kan du også selv købe en scanning på en privat scanningsklinik. 

Uge 11-14: Nakkefoldsscanning

Alle gravide danske kvinder får tilbudt en undersøgelse, der kan vurdere sandsynligheden for, om de er gravide med et barn med en kromosomfejl. Tre faktorer indgår i hospitalets beregning for at give dig en vurdering af din risiko for at bære et barn med kromosomfejl.

Den ene faktor er en blodprøve - doubletesten - som du får taget hos din læge, når du er otte-ti uger henne, altså inden du kommer til nakkefoldsscanningen.

Den næste faktor er din alder - jo ældre du er, desto højere risiko.

Og den tredje og sidste del af den samlede risikovurdering findes så ved nakkefoldscanningen, hvor nakkefolden og andre indikatorer måles af en jordemoder.

Det mest optimale tidspunkt at få foretaget nakkefoldscanningen er, når du er cirka 12 uger henne. De mål, der findes ved scanningen, indgår i den samlede risikoberegning. En høj risiko giver udslag i et lavt tal. Hvis risikoen er mindre end 1 ud af 300 - for eksempel 1 ud af 1000 - er der ingen grund til flere undersøgelser.

Graviditetsscanninger, nakkefoldsscanning, kønsscanning

Uge 19-20: Misdannelsesscanning

Misdannelsesscanningen - også kaldet gennemscanningen - er den anden scanning af de to, som det offentlige sundhedsvæsen tilbyder alle danske kvinder i deres graviditet.

Her måler og vejer jordemoderen hele dit ufødte barn, ser grundigt efter for misdannelser og måler i din livmoder. Gennemscanningen ender ikke med en risikovurdering, men jordemoderen vil afslutningsvis fortælle dig, om der er grund til videre undersøgelser.

I langt de fleste tilfælde er denne scanning en hyggelig oplevelse, hvor du får et nærmere kig på det barn, du snart skal være mor til.

Det er også ved denne scanning, at mange kan få at vide, om de skal til at beslutte sig for et pige- eller et drengenavn.

Privat scanning og ekstra scanninger

Tidligere problematiske graviditeter, tvillingefødsler, mængden af fostervand, sukkersyge og en mængde andre hensyn kan betyde, at din læge eller dit fødested vælger at give dig en scanning flere gange end normalt.

Mest normalt er vægtscanninger og en scanning, hvor flowet i navlestrengen og andre forhold i livmoderen tjekkes.

Mange gravide vælger at henvende sig en eller flere gange på privatklinikker for at betale for en yderligere scanning - enten fordi de er nervøse for, at der er noget galt, eller fordi de er så nysgerrige, at de slet ikke kan få nok af at kigge på den lille inde i maven.

Fra uge 8: Tidlig tryghedsscanning

Måske bliver du i løbet af din graviditet nervøs for, om alt er, som det skal være. Du kan i så fald have glæde af en tryghedsscanning eller en gennemscanning på en privat scanningsklinik.

Prisen afhænger af, hvor meget du ønsker der skal tjekkes, og hvilken type scanning du vælger.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Fra uge 16: Kønsscanning

Skal baby hedde William eller Wilma? Spørgsmålet om babyens køn er måske meget vigtig eller slet ikke relevant. Hører du til dem, der næsten ikke kan vente, kan du fra uge 16 i din graviditet få en kønsscanning på en privat klinik. Uge 25-32: 3D-scanning

Har din kommende baby sin fars eller dine ansigtstræk?

Flere og flere forældre vælger at få lavet en 3D-scanning af deres foster for at få et indblik i, hvordan deres kommende barn ser ud i 3D eller 4D. Hvis barnet ligger i en god position, kan du for eksempel se, når det gaber, smasker eller sutter på sin finger.

De fleste scanningsklinikker tilbyder desuden at lave en dvd af din scanning, så I kan se jeres barn derhjemme. På private scanningsklinikker kan du også få lavet en grundig gennemscanning af fosteret.