Dreng eller pige? Alt hvad du skal vide om kønsscanninger
Gravid

Dreng eller pige? Alt hvad du skal vide om kønsscanninger

4. marts 2024
Olivia Zypikoff
Foto: Shutterstock
Under graviditeten kan du få svar på, om der ventes en dreng eller pige, det gøres ved hjælp af en kønsscanning.

“Alle gravide får tilbud om to scanninger i løbet af graviditeten for at se, om fosteret udvikler sig, som det skal”, skriver Sundhedsstyrelsen. Det er naturligvis den gravide, der bestemmer, om de ønsker at tage imod disse tilbud.

Men kønsscanning er ikke en af dem. Du kan enten få foretaget en kønsscanning hos det private eller vente til 2. trimesterscanning og forhøre dig om kønnet.

Hvornår foretages en kønsscanning?

For at finde ud af om kønnet er en pige eller dreng, skal graviditeten være mindst 14 uger gammel, skriver Jordemoder.dk

Fra og med uge 14 er det muligt at observere de ydre kønsorganer, så kønnet kan fastslås – dog anses det stadig for at være en tidlig kønsscanning, og der kan være en vis usikkerhed, da kønsdelene ikke er fuldt udviklede endnu.

Hvordan foregår en kønsscanning?

Kønsscanning foregår via en ultralydsscanning, hvor jordemoderen påfører gel på maven, hvorefter en probe (måleinstrument) føres hen over maven og skaber billeder af babyen. Ultralydsbølger reflekteres tilbage, hvilket muliggør vurdering af babyens køn. Processen er smertefri og sikker for både mor og barn. En scanning varer 15 minutter og 30 minutter, hvis der ventes tvillinger eller flere.

Kønsscanningen hører ikke til de scanninger, der tilbydes af det offentlige under graviditeten. Dog kan det være muligt at se kønner under misdannelsesscanningen omkring uge 20. Hvis dette er tilfældet, vil personalet spørge, om du ønsker at kende det.

Kan man få en tidlig kønsscanning?

Hos sundhedsvæsnet inviteres den gravide ind til planlagte scanninger for at tjekke barnets velvære. Det er muligt at købe flere scanninger hos det private, hvis der er behov for tidligere eller senere scanninger.

3D kønsscanning

Nogle klinikker tilbyder 3D/4D scanninger, som giver naturlige billeder af det kommende barn. Hvilke uger giver det bedste billede? Ifølge Jordemoderhuset kan man lave 3D/4D scanninger gennem hele graviditeten, men de bedste billeder fås mellem uge 24-33, hvor der stadig er rigeligt med fostervand og hvor barnet er mere genkendeligt.

Under scanningen vil følgende blive undersøgt:

  • Kønnet på barnet – sørg for at informere scanningsjordemoderen, hvis I foretrækker ikke at få oplyst kønnet.
  • Barnets vægt
  • Hvordan barnet ligger i livmoderen
  • Hvor moderkagen er placeret
  • Fostervandsmængden

Er du spændt på at finde ud kønnet på din baby, er det vigtigt at praktisere tålmodighed. Der er nemlig ingen sikkerhed for, at barnets køn kan bestemmes før uge 14. Vær tålmodig og vent på et mere pålideligt svar.

Gender Reveal

Den amerikanske tradition med gender reveal er så småt kommet til Danmark. Gender reveals går ud på, at de gravide sammen med deres familie eller venner får kønnet afsløret ved hjælp af f.eks. balloner eller kager, der viser farven lyserød for en pige eller blå for en dreng.

Hvis du planlægger et gender reveal-arrangement, kan du bede jordemoderen om at afgive kønnet på hemmeligt vis. Videregiv kuverten til den ven eller det familiemedlem, som skal stå for indkøb til afsløringsdelen.

Kilder: Sundhed.dk, Jordemoder.dk, Sst.dk Jordemoderhuset.dk

Læs også