ægløsningstest
Gravid

4 tegn på, at du har ægløsning

25. juli 2019
Torsdag, 25. juli 2019 - 7:30 Udgivet første gang 1. december 2015, af Anne Romanelli, foto: Panthermedia
Hvis du gerne vil være gravid, gælder det om at have sex i den korte periode omkring din ægløsning. En ægløsningstest er den sikreste måde at vide, præcis hvornår du har ægløsning – men du kan også holde øje med 4 andre tegn.

Hvornår har jeg ægløsning?

Nøglen til undfangelse er at have sex i præcis den korte periode, der er omkring din ægløsning - når et modnet æg frigives fra en af æggestokkene og bevæger sig ind i æggelederen.

Det er derfor vigtigt, at du ved, hvornår du har ægløsning, hvis du vil vide, hvornår du er mest frugtbar.

I tvivl om, hvornår du har ægløsning? Så prøv vores ægløsningsberegner her

Hvis din cyklus er regelmæssig, kan du bruge simpel hovedregning. I en gennemsnitlig cyklus sker ægløsningen 14 dage før, at menstruationen kommer - eller på Dag 14 i en cyklus på 28 dage.

Lyt til fødselsberetninger på mamas podcast helt gratis! Hvad enten du er gravid eller har født, så er rigtige kvinders fødselsberetninger fantastiske fortællinger at lytte til. Lyt med her

En ægløsningstest er den mest præcise indikator på ægløsning

Hvis din cyklus ikke er regelmæssig - eller hvis du vil have et mere præcist billede af din ægløsning - kan du tage en ægløsningstest. Det er den mest præcise måde at vide, om du har ægløsning eller ej.

En ægløsningstest måler niveauet af LH-hormon i din urin, og du kan dermed se, hvornår LH-niveauet stiger, hvilket er tegn på, at en af dine æggestokke skal til at frigive et æg.

LÆS OGSÅ: 13 tidlige tegn på graviditet

4 fysiske tegn på, at du har ægløsning

Har du ikke en ægløsningstest - eller synes du, at det er lidt for dyrt i længden - så er der ifølge Parents.com også 4 andre ting, der kan indikere, om du har ægløsning:

• Ømme bryster • Mavekramper / mavesmerter • Øget udflåd • Øget kropstemperatur

Det er selvfølgelig lettest at være opmærksom på de tre førstnævnte tegn, men kropstemperaturen er også værd at lægge mærke til, hvis du prøver at blive gravid og gerne vil vide, hvornår du har ægløsning.

En kvindes kropstemperatur stiger nemlig en smule i forbindelse med ægløsning. Tag derfor din temperatur hver morgen på samme tid. Hvis du gør det hver dag i nogle måneder, kan du måske se et mønster, som kan hjælpe dig med at forudsige din ægløsning.

LÆS OGSÅ: Forskning viser også, at der sker ændringer i kvinders ansigt under ægløsning - se hvordan her 

Nu har jeg ægløsning - hvornår skal jeg så have sex?

Når du har et klart billede af, hvornår du har ægløsning er der kun én ting tilbage at gøre - kom i gang med lagengymnastikken!

De fleste fertilitetseksperter tilråder, at man har sex hver eller hver anden dag fra omkring fem dage før din ægløsning, og at man fortsætter til og med dagen efter ægløsningen.

Et ægs livscyklus er nemlig kun omkring 12 til 24 timer, når det først er frigivet fra æggestokken. Har du derfor sex i dagene umiddelbart før din ægløsning samt på selve dagen og dagen efter, forhøjer du dine chancer for at blive gravid.

LÆS OGSÅ: Styrk din fertilitet - 10 gode råd

Kan man have for meget sex - og er nogle stillinger bedre end andre?

Nogle er bekymrede for, at alt for hyppig sex vil 'udvande' mandens sædkvalitet, men det bør ikke være et problem, hvis I har sex dagligt i dagene omkring din ægløsning.

Der er også mange myter omkring, at visse sexstillinger er bedre end andre, når det kommer til fertilitet, men der er ikke klare beviser for, at nogle er bedre end andre. Koncentrér jer i stedet om den, der føles bedst for jer. Det skal også være sjovt og rart at lave børn!

Det skal dog nævnes, at hvis du er under 35 år og har haft korrekt 'timet' sex i et år, eller du er over 35 år og har prøvet forgæves i 6 måneder, bør du spørge lægen om en kontrol af din fertilitet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.