https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/gravid-uge-for-uge/billeder-beskret/27prim.jpg
Gravid

Gravid uge 27: Smager på fostervandet

10. august 2018
af Birgit Thalwitzer, jordemoder.dk
foto: jordemoder.dk
Du er i uge 27 (også kaldet 27. uge), når du er 26+0 - 26+6. Barnet reagerer på smagen af fostervandet med flere eller færre synkebevægelser afhængigt af, hvilken smag fostervandet har.

Baby:
Smagsløgene er ved at være færdigudviklede, og barnet reagerer på smagen af fostervandet med flere eller færre synkebevægelser afhængigt af, hvilken smag fostervandet har. Søvnperioderne er nu mere sammenhængende og måske endda som dine egne. I slutningen af ugen måler barnet cirka 33 centimeter og vejer omkring et kilo. Lårbenet måler cirka fem centimeter og hovedet cirka syv centimeter.

Hvornår har du termin? Hvornår mærker du liv? Hvornår går du ind i hvert trimester?

Prøv Mama.dk’s terminsberegner her

Dig:
Her begynder din graviditet måske at føles mere besværlig. Livmoderen er på størrelse med et græskar og tynger tiltagende nu. Tænk derfor ekstra meget over din kropsholdning, og at du ikke kommer til at svaje for meget i lænden. Husk at få rørt dig - gerne med en svømmetur, hvor du føler dig behageligt vægtløs. En massage i din graviditet er en rigtig god og dejlig idé til ømme overbelastede muskler, samtidig med at du kan ligge på maven.

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

Gode råd:
Hvis du som gravid oplever at have mange plukkeveer, skal du altid reagere på følgende ændringer: Hvis de pludselig tager til i intensitet og styrke samt begynder at komme regelmæssigt. Hvis du oplever, at de gør ondt eller, hvis du mærker begyndende tyngdefornemmelse. Start med at lægge dig ned og hvile dig. Aftager symptomerne ikke ved hvile, bør du altid kontakte fødegangen.

LÆS OGSÅ: Det får du brug for til din nyfødte

Vidste du, at…
Den hyppigste årsag til manglede tilvækst hos baby er, at moderkagen fungerer dårligt, så din baby ikke får den næring, den har brug for? Det kan for eksempel skyldes forhøjet blodtryk eller svangerskabsforgiftning. Hvis du ryger, drikker, spiser meget usundt eller lever et belastet liv, er du ligeledes i risiko for at få et væksthæmmet barn. Hvis du venter tvillinger/trillinger, er det helt normalt at børnene vejer mindre end gennemsnittet, da de er flere om pladsen.

Læs også