https://imgix.femina.dk/media/50adac9e58364a3784adede61f4ff2bd.jpg
Gravid

Gravid uge 39: Fødslen kan gå i gang når som helst

10. august 2018
af Birgit Thalwitzer, jordemoder.dk
foto: jordemoder.dk
Du er i uge 39 (også kaldet 39. uge), når du er 38+0 - 38+6. Selvom hovedet står fast i bækkenet, kan baby fortsat rotere om sin egen akse og skiftevis ligge i højre og venstre side.

Baby:
Pladsen er ved at være trang, og det mærkes på fosterbevægelserne, som kan føles langsomme og mere glidende nu. Alligevel skal du stadig mærke liv flere gange dagligt. Selvom hovedet står fast i bækkenet, kan baby fortsat rotere om sin egen akse og skiftevis ligge i højre og venstre side. Vejer i slutningen af ugen cirka 3400 gram og har mellem en halv og halvanden liter fostervand at bevæge sig i.

Hvornår har du termin? Hvornår mærker du liv? Hvornår går du ind i hvert trimester?

Prøv Mama.dk’s terminsberegner her

Dig:
Afhængig af det fødested du er tilknyttet, skal du måske til jordemoder i denne uge, måske først i næste uge. Måske er din mave sunket, og du kan for første gang i mange uger trække vejret en smule mere frit nu. Måske vågner du flere gange om natten og tænker på, hvornår det bliver, måske mærker du intet og føler dig, omstændighederne taget i betragtning, godt tilpas. Faktum er, at fødslen kan gå i gang når som helst fra time til time.

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

Gode råd:
Hvis vandet går, skal du altid ringe til fødegangen. Jordemoderen vil fortælle dig, hvordan du skal forholde dig, og hvornår du skal komme til kontrol, afhængig af tidspunktet på døgnet. Hvis baby ikke står fast med hovedet, ligger med numsen nedad eller på tværs, er det vigtigt, at du lægger dig ned og bliver kørt til fødegangen i en ambulance. Årsagen er, at navlesnoren i sjældne tilfælde kan skylles med ned og komme i klemme mellem babys hoved og bækkenet.

LÆS OGSÅ: Tegn på fødslen er i gang

Vidste du, at…
De typiske tanker en kommende far gør sig er: Kan jeg være til stede på en ordentlig måde ved fødslen? Hvad sker der, hvis jeg ikke kan klare det? Kan jeg klare det store ansvar? Kan jeg forsørger min familie? Kan jeg knytte mig til mit barn? Vil mit barn kunne elske mig? Hvad skal der til, for at jeg gør mig fortjent til, at mit barn vil elske og værdsætte mig? Vil min partner blive ved med at elske mig?

LÆS OGSÅ: Den kinesiske kalender: Venter jeg en pige eller en dreng?

Læs også