https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/gravid-uge-for-uge/gravid-kalender-120813-prim.jpg
Gravid

Sæt X i kalenderen – det sker fra uge 18

12. august 2013
af Sanne Marie Andersen
Foto: Ina Agency
Scanninger, jordemoderbesøg og blodprøver kan være svære at holde styr på. Få overblik over, hvad du skal, når du er gravid, og hvornår.

Se hvad der skal ske de første 18 uger af din graviditet

Uge 18-20: Scanning

Vidste du at...

… cirka 50 procent af de kommende fædre er med hos lægen? Næsten 90 procent deltager hos jordemoderen. Omkring 70 procent deltager i fødselsforberedelse og cirka 97 procent tager med til scanningerne.

Så er det tid til den anden scanning, mens du er gravid. Her bliver barnet scannet fra top til tå. Det er en stor fordel at opdage en eventuel misdannelse inden fødslen, fordi lægerne så har bedre mulighed for at give barnet den rigtige behandling umiddelbart efter fødslen. Det er ved denne scanning, at man kan være heldig at få barnets køn at vide. Det er ikke en del af undersøgelsen, men mange sygeplejersker vil alligevel gerne fortælle det, hvis de altså kan se det.

Ondt i kroppen? Prøv disse aflastningsøvelser for gravide

Uge 21 - 41: Jordemoderbesøg
Du er nu halvvejs i din graviditet, og jordemoderbesøgene begynder at ligge tæt. Du skal af sted, når du er 21 og 29 uger henne. Nu nærmer fødslen sig for alvor, så fra 35 uger vil din jordemoder se dig hver anden uge. Hun er nu opmærksom på nye ting, hun mærker efter, om barnet har lagt sig parat med hovedet nedad. Hun skønner barnets vægt ved at måle størrelsen på din livmoder og mærke på barnet. Og så spørger hun til, hvor meget du mærker babyen.

Uge 25 og 32: Lægebesøg
Nu ligner besøgene hos læge og jordemoder lidt hinanden. Du får målt blodtryk, din urin bliver undersøgt, og I snakker om, hvordan du har det.

Uge 32-40: Fødselsforberedelse og besøg på fødegangen
Maven er ikke længere til at gemme væk, så hvis du vil gå til fødselsforberedelse, så er det ved at være tiden. Mange hospitaler tilbyder foredrag om fødsel, amning og den første tid som forældre, ligesom du har mulighed for at få en rundvisning på fødegangen på de fleste hospitaler. Snak med din jordemoder om, hvilke tilbud der er for gravide på dit fødested.
Du kan også vælge at gå på et særligt yoga-hold for gravide, eller tage et weekendkursus for gravide hos din lokale aftenskole. Du kan sikkert finde opslag fra de forskellige steder på opslagstavlen på dit jordemodercenter.

Kvinde kend din vandrejournal

Læs også