https://imgix.femina.dk/media/50adac9e58364a3784adede61f4ff2bd.jpg
Gravid

Gravid uge 37: Fylder depoterne op

10. august 2018
af Birgit Thalwitzer, jordemoder.dk
foto: jordemoder.dk
Du er i uge 37 (også kaldet 37. uge), når du er 36+0 - 36+6. Moderkagen vokser fortsat og giver god mulighed for at fylde depoterne op, så barnet kan klare den store anstrengelse, som en fødsel er.

Baby:
Regnes nu som fuldbårent, og fedtlaget under huden vokser hurtigt nu. Moderkagen vokser også fortsat og giver god mulighed for at fylde depoterne op, så barnet kan klare den store anstrengelse, som en fødsel er. I slutningen af ugen måler barnet cirka 47 centimeter og vejer omkring 3000 gram. Lårbensknoglen og hovedets diameter vokser nu cirka 1 mm og maveomkredsen cirka 1 centimeter om ugen resten af din graviditet.

Hvornår har du termin? Hvornår mærker du liv? Hvornår går du ind i hvert trimester?

Prøv Mama.dk’s terminsberegner her

Dig:
Tid til jordemoderundersøgelse. Hvis du har plukkeveer, begynder de måske at gøre mere ondt. Plukkeveerne tjener det formål at få din livmoder "i form" til den store fysiske udfordring, en fødsel er. Men de afkorter også livmoderhalsen og blødgører livmodermunden. Hvis du oplever en lille blødning, er det en såkaldt tegnblødning, som ikke nødvendigvis er tegn på begyndende fødsel, men et signal om, at plukkeveerne "rusker" i livmoderhals- og mund.

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

Gode råd:
Hvad er en god ide at pakke i tasken til fødegangen? Vandrejournalen, behagelige hjemmesko, joggingtøj eller andet tøj med stretch, toilettaske med det, som du nu engang ved har brug for. Husk en ekstra elastik, hvis du har langt hår. Et opladet kamera og din yndlingsmusik på cd er også en god idé - mange fødestuer har nemlig stereoanlæg. Forhør dig eventuelt på dit fødested. Lidt boller, kiks og sødt til den kommende far. Husk at du skal medbringe bind og bleer på de fleste patienthoteller.

LÆS OGSÅ: Tegn på fødslen er i gang

Vidste du, at…
Cirka 80 procent af alle nybagte mødre oplever at have en kortere eller længere tudetur i en af de første dage efter fødslen? Tilstanden, som kaldes maternity blues, er helt normal og varer fra nogle få timer til flere dage. Skal ikke forveksles med fødselsdepression, som omkring 10 procent af alle kvinder oplever. Hvis man spørger en nybagt mor med "blues", hvorfor hun græder, vil hun oftest svare, at hun ikke ved det, men bare ikke kan lade være.

Læs også