https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/gravid-uge-for-uge/billeder-beskret/6prim.jpg
Gravid

Gravid uge 6: Et lille hjerte slår

10. august 2018
af Birgit Thalwitzer, jordemoder.dk
foto: jordemoder.dk
Du er i uge 6 (også kaldet sjette uge), når du er 5+0 til 5+6. Et endnu ikke fuldt udviklet hjerte er ved at blive dannet, og omkring uge 6 eller starten af 7. uge kan du ved scanning se det slå.

Baby:
I løbet af de næste uger gennemgår din baby en intensiv udvikling, hvor følsomheden for negative påvirkninger fra for eksempel alkohol, tobak og visse typer medicin er stor. Et endnu ikke fuldt udviklet hjerte er ved at blive dannet, og omkring uge 6 eller starten af 7. uge kan du ved scanning se det slå. Fem millimeter langt og en vægt på ét gram - småt, men godt!
Fra omkring uge 6-14 angives barnets mål fra "hoved til hale" med det såkaldte crown rump length (CRL).

Hvornår har du termin? Hvornår mærker du liv? Hvornår går du ind i hvert trimester?

Prøv Mama.dk’s terminsberegner her

Dig:
Det er ved at være tid til den første graviditetskonsultation hos din praktiserende læge, som ved en gynækologisk undersøgelse kan se, at livmoderhalsen er blåligfarvet og mere blød at føle på, end når du ikke er gravid. Hvis du har været til en tidlig scanning og fået konstateret, at du er gravid, kan den gynækologiske undersøgelse undlades.
Hvis din mave føles lidt træg, er det fordi, maden er længere tid om at passere gennem tarmene, hvilket også kan betyde, at du kan have mere luft i maven.

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

Gode råd:

Lysten til sex forandres løbende gennem din graviditet, og det er helt normalt at have både mere eller mindre lyst. Nogle føler sig mere tiltrækkende og andre bestemt ikke! Men også kvalmen, trætheden eller utilpasheden kan spille ind. At give udtryk for hinandens behov under en graviditet er det første skridt på vejen til et godt samliv. Snak med hinanden om, hvorfor I har lyst - eller ikke lyst. Det er en god øvelse til at møde de udfordringer, I kommer til at stå med som nybagte forældre.

LÆS OGSÅ: Den kinesiske kalender: Venter jeg en pige eller en dreng?

Vidste du, at…

Du ikke skal være bange for, at sex skader barnet, når din graviditet ellers forløber normalt? Barnet ligger godt beskyttet i livmoderen omgivet af fosterhinder og vand, og I kommer derfor aldrig i direkte kontakt med barnet under samleje. Du kan efter samleje opleve at have en lille pletblødning fra livmoderhalsen, som er helt normal og kaldes "kontaktblødning", fordi din livmoderhals er mere blodfyldt og sårbar. Er du i tvivl, så spørg din jordemoder.

Læs også