https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/gravid-uge-for-uge/billeder-beskret/40prim.jpg
Gravid

Gravid uge 40: Begynder at blive utålmodig

10. august 2018
af Birgit Thalwitzer, jordemoder.dk
foto: jordemoder.dk
Du er i uge 40 (også kaldet 40. uge), når du er 39+0 - 39+6. I gennemsnit føder førstegangsfødende cirka ni dage over terminen - så har du ikke født endnu, så fat mod.

Baby:
Navlesnoren er ved fødslen ofte så lang som baby selv. Moderkagen vejer ved fødslen cirka 1/5 til 1/6 af barnets vægt oftest 500 til 800 gram og er omkring to til tre centimeter tyk. Hvis man kigger på den side af moderkagen, som vender ind imod barnet, ligner navlesnoren stammen på et træ og blodårerne ligner grenene i trætoppen, og er unikke ligesom barnets fingeraftryk. I slutningen af ugen vejer barnet cirka 3600 gram.

Hvornår har du termin? Hvornår mærker du liv? Hvornår går du ind i hvert trimester?

Prøv Mama.dk’s terminsberegner her

Dig:
Måske har du fokuseret på terminsdatoen og begynder at blive utålmodig over, at der ikke sker noget. I gennemsnit føder førstegangsfødende cirka ni dage over terminen - så har du ikke født endnu, så fat mod - det kan være, at du enten er en af dem, der følger statistikken eller endda skal trække lidt op for dem, der føder før terminen!

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

Gode råd:
Der findes desværre ingen nemme løsninger til at fremskynde fødslen, men et gammelt husråd foreslår sex, fordi prostaglandinerne i mandens sæd menes at kunne sætte fødslen i gang. Desværre er koncentrationen meget lavere end den, der bruges på fødegangene til at sætte fødsler i gang med, så det kan blive noget af et overarbejde at sætte din mand/kæreste på.

LÆS OGSÅ: Tegn på fødslen er i gang

Vidste du, at…
når du bruger en dyb og rolig vejrtrækning, opnår du afspænding af hele kroppen? Jo mere du koncentrerer dig om vejrtrækningen, desto større følelse af kontrol kan du opnå. Nogle fødende synes, det er befriende at sige lyde - og det er helt legalt! Træk vejret ind gennem næsen og pust ud gennem munden. Afslut hver ve med et suk, så skuldrene afslappes. På denne måde markerer du pausen bedre.

Læs også