https://imgix.femina.dk/media/e4a956c3abdd43519f622c75c3f1ef42.jpg
Gravid

Blødning i 12. uge

2. december 2008
af Ulla Nielsen
Jeg er gravid i 12. uge med mit andet barn. I sidste uge blødte jeg, og jeg blev sendt til undersøgelse og scanning. Heldigvis havde barnet det godt,

Jeg er gravid i 12. uge med mit andet barn. I sidste uge blødte jeg, og jeg blev sendt til undersøgelse og scanning. Heldigvis havde barnet det godt, og livmodermunden så fin ud, men det var en forskrækkelse!
Først var det en blødning med frisk blod, derefter en mere sort, tykkere blødning. Det stod på en aften og stoppede helt i løbet af natten. Lægen mente, det måske var en polyp eller et anlæg til et foster nummer to.
Jeg har svært ved at abstrahere fra det. Hver gang, jeg mærker det mindste, skal jeg lige på toilettet og tjekke. Der har intet været siden andet end udflåd. Hvordan skal jeg forholde mig? Er sandsynligheden for en ny blødning stor?
Min første graviditet var helt ukompliceret bortset fra mange plukveer i sidste trimester. Denne graviditet er præget af ømhed og tyngdefølelse i maven - er det normalt, er det bare, fordi det hele giver sig hurtigere denne gang, eller har tyngdefølelsen noget med blødningen at gøre?
Må jeg genoptage sexlivet, eller er der så risiko for blødning? Ja, det var en masse spørgsmål, som flyver gennem mit hoved hele tiden. Håber I kan give mig nogle svar.
Vangemor

Kære Vangemor
Blødning i graviditeten skal altid opfattes som et signal på, at noget kan være galt. I nogle tilfælde er en blødning tegn på en forestående abort eller tidlig fødsel. Når dette er sagt, findes der talrige andre årsager til, at der opstår blødning i graviditeten uden, at der er noget galt.
Det kan ofte være vanskeligt at finde årsagen til blødningen, men din læge har nævnt nogle af de mest almindelige.
Andre årsager kan være, at slimhinden i skeden er mere blodfyldt, når du er gravid, således at berøring, som fx under samleje, kan få slimhinden til at briste og forårsage en blødning.
For det meste er der ikke noget at gøre medicinsk. Nogle læger mener, at kvinden skal holde sig i ro, mens andre vil sige, at det ikke har nogen praktisk betydning. Det psykiske aspekt pga. frygten for at abortere spiller en stor rolle for, hvordan den gravide har det bedst med at forholde sig. De fleste får lyst til at tage det roligt og vende blikket indad.
I de fleste tilfælde stopper blødningen af sig selv og går fra at være frisk rød til at være gammelt, brunligt udflåd. Hvis en abort skulle være i gang, kan den ikke stoppes ved at holde sengen.
Tyngdefornemmelser og en vis spænding i underlivet er selv i den tidlige graviditet et uhyre almindeligt graviditetstegn og har som sådan ikke nødvendigvis noget med blødningen at gøre. Det er ikke svært at forstå, at du mange gange om dagen lige skal tjekke, om du bløder. Mit bedste råd er, at du ser tiden an og bliver hjemme fra arbejdet et par dage - mest af psykiske grunde.
Når blødningen er ophørt, er der intet i vejen for, at du og din mand kan genoptage sexlivet. Hvis du bløder efter samleje, kan det være, din slimhinde i skeden er bristet, og I må derfor eksperimentere med at finde blidere former for sex, der ikke går ud over slimhinden.

Dorthe Taxbøl, jordemoder

Læs også:
Kejsersnit
Risikovurdering
Følg din graviditet uge for uge

Læs også