https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/gravid-uge-for-uge/billeder-beskret/14prim.jpg
Gravid

Gravid uge 14: Baby kan gribe og sparke

10. august 2018
af Birgit Thalwitzer, jordemoder.dk
foto: jordemoder.dk
Du er i uge 14 (også kaldet 14. uge), når du er 13+0 - 13+6. Hænderne kan gribe og de lange ben sparke, men endnu ikke så det kan mærkes. Hvornår du mærker liv afhænger også meget af, hvorledes din moderkage sidder.

Baby:
På dette tidspunkt i din graviditet kan din baby både drikke og tisse, fordi nyrer, urinveje og blæren nu er udviklet. Hænderne kan gribe og de lange ben sparke, men endnu ikke så det kan mærkes. Hvornår du mærker liv afhænger også meget af, hvorledes din moderkage sidder. Sidder den på bagvæggen af livmoderen (ind imod din rygsøjle), vil du mærke liv tidligere, end hvis den sidder på forvæggen (ud imod dit maveskind). I slutningen af ugen måler barnet cirka 13 centimeter og vejer cirka 100 gram.

Hvornår har du termin? Hvornår mærker du liv? Hvornår går du ind i hvert trimester?

Prøv Mama.dk’s terminsberegner her

Dig:
Livmoderen kan mærkes et par fingre over skambenet og er på størrelse med en appelsin. Kvalmen begynder at lette, hvis den ikke allerede har gjort det. Det er ved at være tid til første jordemoderkonsultation. Hver gang du kommer til jordemoder i din graviditet, mærker hun dig på maven, måler dit blodtryk og undersøger den medbragte urinprøve for sukker og æggehvidestof for blandt andet for at afsløre blærebetændelse og graviditetsbetinget sukkersyge.

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

Gode råd:
I 2. trimester af din graviditet sker der et følelsesmæssigt skift, hvor du begynder at knytte dig til dit barn og måske drømme om det. Hvis du oplever skræmmende eller voldsomme drømme, kan det være en god ide at betro dig til andre. Husk også at give udtryk for eventuelle negative tanker eller følelser. Selvom det ikke altid virker helt legalt, er det vigtigt at få sat ord på dem. Måske er det allerede noget, du drømmer om i forvejen?

LÆS OGSÅ: Den kinesiske kalender: Venter jeg en pige eller en dreng?

Vidste du, at…
Fødselssmerten er meget vanskelig at beskrive, da den opleves meget forskelligt fra kvinde til kvinde? Mange tror, at smerten hænger sammen med fødselsoplevelsen således, at jo bedre fødselsoplevelse desto mindre smerter. Det er imidlertid ikke tilfældet. Varigheden af fødslen gør heller ikke nødvendigvis nogen forskel. En fødende med et hurtigt fødselsforløb kan således sagtens have en værre oplevelse af smerter end en fødende med et langtrukkent forløb.

Læs også