https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/gravid-uge-for-uge/billeder-beskret/31prim.jpg
Gravid

Gravid uge 31: Kraftig vækst

10. august 2018
af Birgit Thalwitzer, jordemoder.dk
foto: jordemoder.dk
Du er i uge 31 (også kaldet 31. uge), når du er 30+0 - 30+6. Nu mærker du for alvor, at du ikke er alene i din krop. Baby trykker på dit mellemgulv, lever, mavesæk, tarme og blære.

Baby:
Testiklerne hos drengene begynder at vandre ned mod deres endestation - pungen. Hos 97 procent kan stenene mærkes i pungen efter fødslen. Jordemoderen undersøger altid dette ved børneundersøgelsen. Såfremt testiklerne ikke er i pungen og ikke kommer det spontant senere, kan de hjælpes på plads med en mindre operation. I slutningen af ugen måler barnet cirka 38 cm og vejer omkring 1700 gram. Lårbenet måler cirka 5,8 centimeter, maveomkredsen cirka 27,5 centimeter og hovedet 7,9 centimeter i diameter.

Hvornår har du termin? Hvornår mærker du liv? Hvornår går du ind i hvert trimester?

Prøv Mama.dk’s terminsberegner her

Dig:
Nu mærker du for alvor, at du ikke er alene i din krop. Baby trykker på dit mellemgulv, lever, mavesæk, tarme og blære. Hvis din baby sparker de samme steder igen og igen eller måske har en særlig "favoritstilling", som den ligger meget i, kan du blive ekstra øm, ligesom når du får blå mærker. Hvis du til misdannelses-scanningen har fået at vide, at din moderkage ligger ned til eller foran livmodermunden, er det tid til en ekstra kontrol.

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

Gode råd:
Der findes ikke to fødsler, der er ens og opstarten varierer fra gravid til gravid. De første tegn på fødsel kan være tiltagende plukkeveer, som senere går over i regelmæssige veer, der tiltager i styrke og interval. Hos cirka 10 procent starter fødslen med vandafgang, men du kan sagtens have vandafgang uden at få veer med det samme. Tegnblødning er ufarligt og skyldes, at små blodkar brister, fordi livmoderhalsen afkortes og livmodermunden blødgøres.

LÆS OGSÅ: Den kinesiske kalender: Venter jeg en pige eller en dreng?

Vidste du, at…
Mere end halvdelen af alle gravide oplever at have smerter i lænd, bækken eller begge dele. Årsagen kendes ikke, men teorier går på, at det kan skyldes påvirkning fra hormonet relaxin, som gør leddene i bækkenet mere løse og eftergivelige. Mange gravide får desuden muskelspændinger i balder, underliv og bækkenbund. Graviditetsmassage på en specialbriks ved en lægeeksamineret massør kan ofte give god lindring.

LÆS OGSÅ: Det skal du vide om sex under graviditet

Læs også