Gravid: Uge for uge - uge 24
Gravid

Gravid uge 24: Reagerer på dit humør

10. august 2018
af Birgit Thalwitzer, jordemoder.dk
foto: jordemoder.dk
Du er i uge 24 (også kaldet 24.uge), når du er 23+0 - 23+6. Din baby reagerer på din stemme. Lige præcis lyden af din stemme spiller en vigtig rolle for udviklingen af de allerførste bånd mellem dig og dit barn.

Baby:

Din baby reagerer nu på forskellige sanseindtryk, og af alle lyde foretrækker det din stemme. Lige præcis lyden af din stemme spiller en vigtig rolle for udviklingen af de allerførste bånd mellem dig og dit barn. Barnet hører også omgivelsernes stemmer og kan på denne måde også lære resten af familien at kende. I slutningen af ugen måler barnet cirka 30 centimeter og vejer 700-750 gram. Lårbensknoglen måler cirka 4,1 centimeter og hovedet diameter cirka 5,5 centimeter

Hvornår har du termin? Hvornår mærker du liv? Hvornår går du ind i hvert trimester?

Prøv Mama.dk’s terminsberegner her

Dig:
Livmoderen går nu cirka to fingre over navlen, og det er tid til andet lægebesøg i din graviditet. Du kan måske mærke barnets bevægelser uden på maven. Hvis du føler dig plaget af væske i kroppen, så sørg for at drikke masser af vand. Lig også gerne med benene højt, når du har mulighed for det og lav meget gerne venepumpeøvelser, hvor du vipper med fødderne for at øge blodcirkulationen i underbenene (se uge 21).

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

Gode råd:
Når du er gravid, bliver blodcirkulationen i benene og omkring endetarmen dårligere, fordi livmoderen trykker på blodkarrene i bækkenet. Det betyder, at der er dårligere tilbageløb, og at blodet kan stase op i dine vener og forårsage både åreknuder og hæmorider. Du kan øge blodcirkulationen ved at lave venepumpeøvelser og eventuelt lægge nogle klodser under din seng i fodenden, så du hjælper blodet med at løbe tilbage mod hjertet.

LÆS OGSÅ: Det får du brug for til din nyfødte

Vidste du, at…
Alle kvinder som udgangspunkt er skabt til at amme? Amning er hårdt arbejde og noget, der skal læres og indøves. For at en amning skal lykkes, er det vigtigt, at du har lyst til at amme og tiltro til, at det kan fungere. Hvor ofte du skal amme er svært at sige. Børn har forskellige behov og rytmer, så du må gøre dig dine egne erfaringer. Et godt udgangspunkt når der er tale om nyfødte er: "når det vil, og så længe det vil".

LÆS OGSÅ: Den kinesiske kalender: Venter jeg en pige eller en dreng?

Læs også