https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/gravid-uge-for-uge/billeder-beskret/11prim.jpg
Gravid

Gravid uge 11: Kvalmen aftager

10. august 2018
af Birgit Thalwitzer, jordemoder.dk
foto: jordemoder.dk
Du er i uge 11 (også kaldet 11. uge), når du er 10+0 til 10+6. Hjertet slår med cirka 110-160 slag pr. minut. Sidst på ugen måler dit barn cirka 45 millimeter fra hoved til hale

Baby:
Hovedet er næsten lige så stort som resten af kroppen. Leveren er stor og fylder det meste af bughulen. Tarmene er der ikke plads til endnu. Derfor er de snoet ud i navlesnoren. Dette kan af og til ses på ultralydsscanning som "fysiologisk navlebrok", der ses som en udbuling på navlesnoren. Hjertet slår med cirka 110-160 slag pr. minut. Sidst på ugen måler dit barn cirka 45 millimeter fra hoved til hale.

Hvornår har du termin? Hvornår mærker du liv? Hvornår går du ind i hvert trimester?

Prøv Mama.dk’s terminsberegner her

Dig:
Hvis du har haft kvalme, oplever du måske, at den aftager stille og roligt. Det samme gælder trætheden. Generelt vil den næste periode i din graviditet være præget af øget energi og overskud. Hvis dit humør svinger meget op og ned, og du er mere følsom, end du plejer, så fortvivl ej - det er helt normalt og primært begrundet i hormonelle forandringer, samt de tanker og bekymringer du gør dig omkring den nye situation, du befinder dig i.

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

Gode råd:
I takt med at maven vokser under din graviditet, kan det være en god idé at tage billeder af den med jævne mellemrum. På den måde kan du følge med på tæt hold, og så er det et enormt dejligt og fascinerende minde at have til dig selv og jeres baby, når du har født. Som gravid kan det også være en sjov idé at måle maveomfanget for eksempel en gang om ugen.

LÆS OGSÅ: Det får du brug for til din nyfødte

Vidste du, at…
Couvade-symptomer er betegnelsen for det fænomen, at en betydelig del af kommende fædre har en række forskellige helbredsproblemer i, under og efter din graviditet? Det drejer sig om forskellige fysiske og psykiske symptomer. Det kan for eksempel være længerevarende forkølelser og irritabilitet oftest i 1. trimester, hvor der i 3. trimester af en graviditet oftere ses uønsket vægtøgning, længerevarende søvnløshed og rastløshed.

LÆS OGSÅ: Guide: Her får du gratis babypakker

GRAVID UGE FOR UGE

Læs også