https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/gravid-uge-for-uge/billeder-beskret/36prim.jpg
Gravid

Gravid uge 36: Tæt på at være fuldbårent

10. august 2018
af Birgit Thalwitzer, jordemoder.dk
foto: jordemoder.dk
Du er i uge 36 (også kaldet 36. uge), når du er 35+0 - 35+6. Hvis du føder nu, vil barnet være smurt ind i pæne mængder fosterfedt, som aftager, desto tættere du føder på terminen.

Baby:
Er nu tæt på at være fuldbårent, da den normale fødsel defineres som fødsel fra uge 37+0 til uge 42+0. Hvis du føder nu, vil barnet være smurt ind i pæne mængder fosterfedt, som aftager, desto tættere du føder på terminen. I slutningen af ugen måler barnet cirka 45 centimeter og vejer omkring 2750 gram. Lårbenet måler cirka 6,7 centimeter, maveomkredsen cirka 32,5 centimeter og hovedet cirka 8,9 centimeter i diameter.

Hvornår har du termin? Hvornår mærker du liv? Hvornår går du ind i hvert trimester?

Prøv Mama.dk’s terminsberegner her

Dig:
Så er det tid til at gå på barsel for dig, som ikke kunne gå fra i uge 32 - nyd, at du nu med god samvittighed kan tage en ekstra lur i løbet af dagen. Du kan efterhånden begynde at have brug for det, hvis du også som gravid er en af de, som har afbrudt nattesøvn på grund for eksempel drømme, halsbrand, tissetrang eller rastløshed. Måske er det meningen, at du skal op et par gange i løbet af natten? På denne måde får du, mens du er gravid, "øvet" dig, til når du snart bliver mor.

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

Gode råd:
Måske kredser dine tanker om den forestående fødsel, og det er en rigtig god ide, at du sætter dig ind i, hvilken enorm forandringsproces din krop gennemgår i et fødselsforløb. Du kan selv deltage aktivt for at hjælpe dit barn ned igennem fødselsvejen. Det er en rigtig god ide, at du bevæger dig under fødslen. Bevægelse ændrer og øger bækkenets diameter og fremmer derved barnets muligheder for at rotere ned igennem dit bækken.

LÆS OGSÅ: Tegn på fødslen er i gang

Vidste du, at…
Senest uge 37+0 i din graviditet skal dit barn gerne have lagt sig i hovedstilling, så det er klar til at blive født? Hvis det ligger med numsen nedad i stedet for hovedet, forsøger man i nogle tilfælde at vende barnet. Vendingsforsøget har en succesrate på cirka 50 procent, og der forsøges først vending, efter der er foretaget ultralydsscanning med henblik på at bestemme, præcist hvordan barnet ligger placeret, fostervandsmængden samt moderkagens placering.

Læs også