https://dk-femina-backend.imgix.net/media/50adac9e58364a3784adede61f4ff2bd.jpg
Gravid

Gravid uge 42: SÅ klar til at føde

10. august 2018
af Birgit Thalwitzer, jordemoder.dk
foto: jordemoder.dk
Du er i uge 42 (også kaldet 42. uge), når du er 41+0 - 41+6. Bare tag det helt roligt. Der er ingen babyer, der er blevet derinde endnu - selvom du måske snart har opgivet at føde

Baby:
Neglene er lange, og fosterfedtet er trukket ind i huden. Efter fødslen skaller huden måske af, netop fordi fosterfedtet ikke har beskyttet huden i den sidste tid i livmoderen. Tag det helt roligt, for lige indenunder er der allerede dannet fin ny babyhud. Når baby er født på dette tidspunkt, kan det være ekstra sultent og have brug for at spise ofte. Vær derfor opmærksom på at lade det spise, så ofte det vil - det stimulerer også din mælkeproduktion.

Hvornår har du termin? Hvornår mærker du liv? Hvornår går du ind i hvert trimester?

Prøv Mama.dk’s terminsberegner her

Dig:
Det varierer fra fødested til fødested, hvordan man vælger at undersøge dig, når du er gået over tiden. Det informerer din jordemoder dig om. Men de fleste fødesteder vælger at sætte fødslen i gang omkring uge 41+3. Tænk, hvor stor en udvikling din livmoder har gennemgået fra din første positive graviditetstest og til nu! Fra at veje cirka 50-100 gram er den nu oppe på omkring et kilo, da de eksisterende muskelceller er vokset, samtidig med at der er dannet nye. Vær ekstra opmærksom på, om du mærker ændringer i fosterbevægelserne.

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

Gode råd:
Bare tag det helt roligt. Der er ingen babyer, der er blevet derinde endnu - selvom du måske snart har opgivet at føde. Brug de sidste dage til at nyde jeres tosomhed, hvis du er gravid for første gang. Den tid, I har alene sammen nu, kommer ikke tilbage igen. Tag også gerne en ekstra lur, så du er udhvilet, når det går løs med fødslen, selvom det kan være svært at slappe af og finde ro på grund af spændingen og utålmodigheden.

LÆS OGSÅ: Tegn på fødslen er i gang

Vidste du, at…
Når fødslen starter, forbrænder du cirka 500 kalorier i timen. Det siges, at det at føde et barn kan sammenlignes med et maratonløb. Det er derfor vigtigt, at du spiser noget, du får energi af - kulhydrater - så du har flest mulige kræfter. Forbered dig mentalt på denne kraftpræstation og hold dig selv fast i, at din krop som udgangspunkt er skabt til at føde børn, når du lader den gøre det - også selvom det til tider er hårdt og smertefuldt.

Fødslen:
Når fødslen endelig går i gang, vil du kunne opleve at blive nærmest euforisk på grund af forventningens store glæde over, at det store øjeblik langt om længe er kommet så tæt på. Tag den bare helt med ro, når de første veer melder sig, og læg dig gerne på sofaen eller i sengen og hvil dig, til veerne tager til. Du får brug for al tænkelig energi i løbet af fødslen - så spar på kræfterne.

Rigtig god fornøjelse & held og lykke!

LÆS OGSÅ: Den kinesiske kalender: Venter jeg en pige eller en dreng?

GRAVID UGE FOR UGE

Gravid uge 1+2: Sidste menstruation

Gravid uge 3: Begyndelsen til et barn

Gravid uge 4: Ømme bryster eller ”murren” over skambenet

Læs også