gravid uge 4
Gravid uge for uge

Gravid uge 4: Ømme bryster eller ”murren” over skambenet

Du er i uge 4 (også kaldet fjerde uge), når du er 3+0 til 3+6. Ægget er nu begyndt at trænge ned i livmoderens slimhinde og 2 dage efter begynder det at lukke, hvorefter ægget ligger helt beskyttet

Baby:
Det befrugtede æg består nu af ca. 100 celler og er 0,2 mm i diameter, men der er endnu ikke noget barn at se. Cellerne der danner barnet kaldes embryom. Ægget er nu begyndt at trænge ned i livmoderens slimhinde og 2 dage efter begynder over det at lukkes, hvorefter ægget ligger helt beskyttet. I løbet af de næste dage kan graviditeten ses som en lille forhøjning i slimhinden.
 
 
Dig selv:
Hvis du oplever en lille blødning i slutningen af 4. uge kommer den med største sandsynlighed fra det sted, hvor det befrugtede æg har sat sig fast og begynder at grave sig ned i slimhinden. Selvom blødningen ofte er meget svagere end en menstruation kan den godt forveksles med en menstruation. Men allerede før menstruationen skal komme har du måske en fornemmelse af at være gravid f.eks. pga. ømme bryster eller ”murren” over skambenet.
 

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

 

Gode råd:
De første 3 måneder kan over halvdelen af alle gravide være utilpas og/eller have kvalme på forskellige tider af døgnet. Oftest går det over senest i uge 16. Ingen ved præcis hvorfor, men kvalmen er formentlig hormonelt betinget. Spis evt. lidt kiks eller knækbrød inden du står ud af sengen om morgenen og ellers små hyppige måltider. Undgå fed og meget sød mad. ”Seaband” er armbånd, som trykker på nogle kvalmestillende punkter –akupressurpunkter – og virker hos nogle gravide.
 

LÆS OGSÅ: Det får du brug for til din nyfødte

Vidste du at...
At hver 4. gravide ryger. Kulilte og nikotin fra cigaretten findes i både dit og barnets blod. Når du ryger optager Kuldioxiden pladsen for iltmolekylerne i blodet, og indholdet af ilt i dit blod nedsættes som en følge heraf. Dette påvirker naturligvis den iltmængde dit barn tilbydes via moderkagen. Rygende mødre føder oftere for tidligt og i gennemsnit vejer børnene ca. 200 gram mindre. Det er vel at mærke ikke fedtlaget men kropsdele og organer der er mindre.
 
Gravid uge for uge:

 

LÆS OGSÅ: Guide: Her får du gratis babypakker

 

Shop det fineste graviditetstøj - se vores favoritter her

(indeholder reklamelinks)

 

+ follow Femina Dk on APPRL