Gravid uge for uge

Gravid uge 28: Mærker liv hver dag

Du er i uge 28 (også kaldet 28. uge), når du er 27+0 - 27+6. Baby stiller større krav til din krop, og kontakten bliver mere intensiv. For eksempel kan baby reagere med spark tilbage, hvis du puffer til maven.

Baby:
Undersøgelser viser, at din baby kan drømme, og man mener at det endda har evnen til at mindes også. Baby stiller også større krav til din krop, og kontakten bliver mere intensiv. For eksempel kan baby reagere med spark tilbage, hvis du puffer til maven. I slutningen af ugen måler din baby cirka 35 cm og vejer cirka 1200 gram. Maveomkredsen er cirka 24,5 cm, lårbenet cirka 5,3 cm og hovedet cirka 7,2 centimeter.

Hvornår har du termin? Hvornår mærker du liv? Hvornår går du ind i hvert trimester?

Prøv Mama.dk’s terminsberegner her

Dig:
Det er nu tid til at komme til kontrol hos din jordemoder, og hvis du ønsker det, kan du selv høre hjertelyden hos din baby. Livmoderen går cirka 3 fingre over navlen og jordemoderen kan nu mærke, hvordan din baby ligger. Hvis du er kraftig kan det være svært at mærke enkeltheder, men det er altid muligt at vurdere livmoderens størrelse. På dette tidspunkt i din graviditet skal være opmærksom på, at du mærker liv hver eneste dag.

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

Gode råd:
Der er stor forskel på, hvor meget væske der ophobes i kroppen under en graviditet. Som gravid begynder du måske nu lige så stille at få lidt væske i kroppen. Hvis du har en yndlingsring kan det derfor være en god idé at tage den af i tide inden fingrene hæver for meget op. Hvis du får væske i kroppen så sørg for at hvile dig med benene højt. Støttestrømper kan også være en god hjælp under din graviditet, specielt når du går på arbejde og ikke kan lægge dig i løbet af dagen.

LÆS OGSÅ: Guide: Her får du gratis babypakker

Vidste du at…
Navlesnoren indeholder tre blodårer: to arterier og én vene, som alle ligger godt beskyttet af en tyk gele, der ligger rundt omkring de snoede kar og sørger for at navlesnoren er spændstig. De to arterier fungerer som "affaldsskakter" og tjener det formål at transportere det afiltede blod og affaldsstofferne tilbage til moderkagen. Venen transporterer det iltede blod og næringsstofferne fra moderkagen til dit barn.
 

Gravid uge for uge:

LÆS OGSÅ: Det får du brug for til din nyfødte

 

 

Shop det fineste graviditetstøj - se vores favoritter her

(indeholder reklamelinks)

 

+ follow Femina Dk on APPRL