Gravid

Derfor varer en graviditet 40 uger

27. december 2015
Af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Det har længe været opfattelsen, at en graviditet varer 40 uger, fordi babys hoved ellers ville vokse sig for stort til at kunne passere gennem fødselskanalen. Ny forskning peger dog nu på en mere sofistikeret forklaring.

Mange gravide føder før eller efter deres termin, men naturen har indrettet det sådan, at en typisk graviditet varer omkring 40 uger. Og hvorfor egentlig lige 40 uger?

Det har forskere fra University of Rhode Island nu fundet en forklaring på.

40 ugers graviditet det mest ideelle for mor og barn

40 uger er nemlig den ideelle periode, hvis der skal tages hensyn til sundhedstilstanden hos såvel mor som barn, konkluderer forskerne.

Læs også: Din højde kan påvirke længden af din graviditet

Barnet har nemlig udviklet sig tilstrækkeligt omkring dette tidspunkt, mens mors krop og stofskifte ikke har godt af, at en graviditet varer længere end 40 uger.

Derfor har mor og barn de bedste fællesbetingelser, hvis fødslen sker omkring uge 40 i graviditeten.

- Den mest sandsynlige forklaring på, at menneskebørn fødes efter 40 ugers graviditet, er, at moderens krop ikke kan holde til at bruge mere energi på sin graviditet, og samtidig er barnet tilstrækkeligt udviklet til, at det er forsvarligt, at det kommer ud, siger forskeren Holly Dunsworth til fitpregnancy.com.

Her kan du læse mere om, hvordan dit foster udvikler sig uge for uge >>

20 myter - venter jeg en pige eller en dreng?:

Læs også:
Høje temperaturer kan fremskynde din fødsel

Præmatur: Hvorfor føder nogle for tidligt?
Fødselsdatoen kan påvirke dit barns personlighed
Terminsberegner - hvornår har jeg termin?
Fødselsmåneden påvirker dit barns helbred

Se også:

Video: Se fosterudviklingen fra uge til uge - på under 2 minutter

Sådan kan du selv lytte til dit fosters hjertelyd og bevægelser - og optage lydene til evigt minde!

Med den populære AngelSounds ultralydsmonitor kan I lytte til jeres ufødte barns hjertelyd og bevægelser - en fantastisk oplevelse for enhver kommende mor og far. Allerede fra 12. uge i graviditeten kan I med AngelSounds høre barnets hjertelyd, og der er også mulighed for at høre hvis barnet hikker, sparker mm. Med AngelSounds kan du også optage hjertelydene, så I (og jeres barn) kan lytte til de smukke lyde senere i livet, eller I kan sende optagelserne pr. e-mail til f.eks. bedsteforældre.

Køb AngelSounds ultralydmonitor her >>

Forebyggelse og behandling af strækmærker!

Strækmærker er noget, de fleste gravide frygter - og som de fleste desværre også kan nikke genkendende til. Beauté Pacifiques nye creme 'Scars&Stripes' anvendes til forebyggelse og behandling af ar og strækmærker. Cremen arbejder dybt i hudens lag med fire virksomme ingredienser, der på hver sin måde forebygger og reducerer rødmen og normaliserer den strukturforandring, som gør ar og strækmærker synlige. Scars&Stripes indeholder 3 forskellige aktive A-vitamin-estre, som forynger og blødgør huden.

Køb Scars&Stripes mod strækmærker her >>

Læs også