Aftensmad

Invitér på advents-komsammen

af Louisa Lorang 31. oktober 2011
Foto: Anders Schønnemann
Måske har I tradition for at mødes og lave adventskranse og klippe-klistre i din familie – måske går I en lang, frisk tur i skoven, før I går hjem til den varme gløgg og dejlig mad

TRANEBÆRGLØGG1 liter tranebærjuice1 dl friskpresset appelsinsaft100 g dansk fast honning2 dl vodka100 g smuttede mandler100 g tranebærKom tranebærjuice, appelsinsaft og honning i en gryde, og kog det op. Tag gryden af varmen, og tilsæt vodka.Fordel mandler og tranebær i 6 glas, og hæld gløggen over.Servér straks. 

STEGTE ÆBLESKIVER MED KARDEMOMME

3 æbler3 dl hvedemel1 spsk. sukker1 tsk. bagepulver1 hvidtølrigelig olie til stegningENDVIDERE:1 dl lyst rørsukker1½ tsk. stødt kardemomme1½ tsk. stødt kanelFjern kernehuset, og skær æblerne i tykke skiver. Rør mel, sukker, bagepulver og øl sammen, og dyp æbleskiverne i dejen. Steg to-tre stykker gyldne ad gangen i varm olie i en gryde. Bland sukker, kardemomme og kanel, og vend de varme stegte æbler direkte i sukkeret. Servér straks eller lune. 

BRAISEREDE SVINEKÆBER MED BAGT MOS

750 g kartofler500 g persillerødder250 g pastinakker100 g smør3 dl sødmælksaltENDVIDERE:12 svinekæberolie til stegning1 løg i både2 gulerødder i grove stykker3 fed hvidløg i halve1 lille bundt timianlidt kødsnor2 dl hvidvin6 dl lys hønsefond eller grøntsagsbouillon1 spsk. honning2 rødløg i både1 spsk. smørsaltTOPPING:høvlet peberrodcitronskal i julienneplukket kørvelSkræl kartofler, persillerødder og pastinakker, og skær dem i grove stykker. Kog rodfrugterne i usaltet vand under låg, til de er helt møre. Dræn vandet fra, sæt låg på gryden igen, og lad rodfrugterne tørre.Pisk dem med et piskeris, tilsæt smør og lunet mælk, og smag til med salt. Lad mosen køle en smule, fyld den i en sprøjtepose, og sprøjt den i 6 små ovnfaste skåle. Bag dem ved 200° i ovnen i 10-15 minutter inden servering (evt. med grill).Puds hinden af kæberne (eller få din slagter til det), og brun kæberne i lidt olie i en stor, varm gryde. Kom løg, gulerødder og hvidløg ved, bind lidt kødsnor om timianen, og kom den i også. Lad det stege lidt, og hæld vin på. Lad vinen koge op, og tilsæt så bouillon. Lad kæberne simre under låg i ca. 1½ time, eller til kæberne er helt møre.Si saucen over i en ren gryde. Tag kæberne op, og kassér urterne. Kog saucen ind til ca. det halve. Tilsæt honning og rødløg, og lad det simre i 3-4 minutter. Kom kæberne tilbage i gryden, og lad dem lige varme med. Smag til med smør og salt.Anret kæberne med peberrod, citronskal og kørvel, og servér straks med bagt mos. 

ANDELEVERPOSTEJ MED TIMIANRISTEDE ÆBLER

400 g andelever1 spsk. smør1 spsk. hakket timian1 lille løg, hakket¼ dl cognac1 dl piskeflødesaltENDVIDERE:2 æblersmørplukket timiansaltRens leveren for sener. Der skal være ca. 300 g renset lever. Skær den i grove stykker, og dup leveren tør med køkkenrulle. Rist leveren i lidt smør på en varm pande. Kom timian og løg ved, og lad det hele stege i 6-8 minutter, eller til leveren er næsten gennemstegt. Kom cognac på, og lad det koge lidt ind. Hæld hele pandens indhold i en skål, og hæld fløde over. Blend med en stavblender, og smag til med salt. Fyld postejen i 6 små glas eller forme, og sæt dem i køleskabet i mindst 4 timer og gerne natten over.Skær æblerne i både, og rist dem i lidt smør på en varm pande. Tag panden af varmen, og vend plukket timian i. Smag til med salt. Servér postejerne med lune æbler og godt rugbrød eller knækbrød. 

OST MED PORTVINS-SYLTEDE NØDDER

50 g valnødder50 g mandler50 g pekannødderENDVIDERE:1½ dl portvin1 dl mørk muscovadosukkerstrimler af skal af 1 økologisk appelsin2-4 gode oste

Spred nødder og mandler ud på en bageplade, og rist dem ved 180° i 4-5 minutter, eller til de er gennemvarme og dufter let. Lad dem køle helt af.Kom portvin, sukker og appelsinskal i en kasserolle, og lad det koge op. Lad det reducere til ca. halvdelen, og kom nødder og mandler i. Tag kasserollen af varmen, og lad de syltede nødder køle helt af inden servering.Tag gerne ostene ud af køleskabet 30 minutter inden servering. 

SALTKRINGLER

(12 små kringler)3½ dl sødmælk2½ dl piskefløde25 g gær¼ dl sukker1 tsk. salt650 g mel + mel til udrulning1 æg, pisket med 1 spsk. koldt vandgroft saltLun mælk og fløde op til ca. 37°. Opløs gæren i den lune mælk, og rør sukker og salt i. Bland melet i, og ælt, til dejen er blank. Den skal æltes grundigt, ca. 5 minutter i røremaskine. Sæt dejen lunt, og lad den hæve i 1 time. Del dejen i 12 stykker, og tril dem til fingertykke pølser. Form dem til kringler, sæt dem på bageplader beklædt med bagepapir, og lad dem hæve i yderligere ½ time.Pensl kringlerne med pisket æg, og drys dem med groft salt. Bag dem i en forvarmet ovn ved 190° i 15-20 minutter.Lad kringlerne køle lidt af inden servering.

 

LAKRIDS-CHOKOLADE-MANDLER(mange, men aldrig nok)100 g mandler150 g mørk chokolade¼ dl lakridspulver½ dl kakaoRist mandlerne ved 180° i ca. 8 minutter. Lad dem køle helt af.Smelt chokoladen over vandbad, og kom et par mandler ad gangen i chokoladen. Fisk dem op med en gaffel, og slå overskydende chokolade af på kanten af skålen. Bland lakridspulver og kakao, og vend de våde mandler i blandingen. Læg dem på bagepapir, og lad dem størkne helt inden servering.

Prøv også: Invitér gæster til julebrunch>>