Mad

Skønne lette retter

af Louisa Lorang 25. juni 2009
Foto: Anders Schønnemann
I denne uge byder vi bl.a. på blomkålsgratin, sandwich og fiskeruller

MANDAGBLOMKÅLSGRATIN1 lille blomkålshoved30 g smør40 g hvedemel3 dl sødmælk2 æg delt i blommer og hviderrevet muskatnødsalt og pebersmørraspENDVIDERE:1 tsk. flydende honning1 spsk. æblecidereddike1 spsk. ekstrajomfruolivenolie1 frisésalat, plukket1 porre i tynde skiversalt og peberDel blomkålen i små buketter, og kassér den allergroveste del af stokken. Smelt smørret i en lille kasserolle. Pisk melet i og derefter mælken, lidt ad gangen. Lad jævningen småkoge i 5 minutter under omrøring. Tag gryden af varmen, og rør fortsat, til blandingen er kølet en smule af. Pisk æggeblommen i, og krydr med revet muskatnød og salt og peber. Pisk æggehviderne stive, og vend dem med jævningen og blomkålsbuketterne. Smør to små fade, og drys dem med rasp. Fyld blomkålsblandingen i fadene, drys med en smule rasp, og bag gratinen ved 180° i 45-50 minutter, eller til æggemassen er gennemtilberedt. Tjek ved at stikke en strikkepind eller skarp kniv i - den er færdig, når der ikke er noget, som hænger ved.Bland honning, eddike og olie, og vend salat og porre med dressingen. Smag til med salt, og servér straks gratinen med salat.

TIRSDAGSPAGHETTI MED HJERTEMUSLINGER (25 minutter)200 g spaghettisalt600 g hjertemuslinger (andre muslinger kan også bruges)2 fed hvidløg i skiver½ spsk. smør1 spsk. ekstrajomfruolivenolie1 dl hvidvin½ dl vand1 lille bundt bredbladet persille, finthakket1 spsk. smørsalt og peberrevet parmesanENDVIDERE:100 g blandet salatlidt ekstrajomfruolivenolielidt æblecidereddikeKog spaghettien i saltet vand, til den er al dente. Rens muslingerne i koldt vand. Fjern "skægget", og kassér de muslinger, der ikke lukker sig, når de bankes mod bordet. Sautér hvidløget i smør og olie - det må ikke tage farve. Kom muslingerne på sammen med vand og hvidvin. Sæt låg på, og lad dem dampe i 2-3 minutter, eller til de har åbnet sig (kassér de muslinger, der ikke åbner sig). Dræn vandet fra pastaen, og kom pastaen i gryden sammen med persille og smør. Smag til med salt og peber, og servér straks med revet parmesan. Giv salat til som tilbehør eller forret.

ONSDAGSANDWICH MED SKINKE OG ÆRTEPURÉ200 g ærter, optøede100 g cremefraiche 18 %saltcitronsaftENDVIDERE:4 skiver godt brøden smule ekstrajomfruolivenolie1 fed hvidløg6 skiver lufttørret skinke1 potte brøndkarse, klippetsalt og peberBlend ærterne med cremefraichen, og smag pureen til med citron og salt. Dryp brødet med en smule olie, og gril det på en varm pande eller grillpande. Gnid det sprøde brød med lidt hvidløg. Fyld ærtepuré, skinke og brøndkarse i sandwicherne, og krydr med salt og peber; servér.

TORSDAGLYNSTEGT SVIN MED PAK CHOI(du kan bruge sølvbede i stedet for pak choi, tilberedningstiden er lidt længere)300 g svinekød i strimlerolie til stegning1 tsk. sukker2 fed hvidløg i skiver1 dl østerssauce1-2 spsk. fiskesauce3-4 pak choi, halverede eller i kvarter1 spsk. sesamfrøTILBEHØR:kogte grove risSautér kødet i olien i en varm wok. Tilsæt sukker og hvidløg. Tilsæt østerssauce og fiskesauce, når kødet er brunet. Bring det i kog, og tilsæt derefter pak choi. Lad den kun lige varme med i et minuts tid. Servér straks med et drys sesam og kogte ris.

FREDAGFISKERULLER MED ASPARGES100 g cremefraiche 18 %1 tsk. dijonsennep2 spsk. citronsaft1 tsk. flydende honningsaltENDVIDERE:4 rødtungefileter2 tsk. smørsalt1 stort bundt hvide asparges (500 g)1 tsk. smørsalt2 spsk. ørredrognlidt plukket dildTILBEHØR:groft brødRør cremefraichen med sennep, citron og honning. Smag til med salt.Rul fiskefileterne sammen, og læg dem på et stykke bagepapir. Kom en lille smule smør på hver, og krydr med salt. Bag dem i en forvarmet ovn ved 175° i ca. 10 minutter, eller til de er gennemtilberedte.Knæk imens den nederste, træede del af aspargesene, og kassér. Skræl aspargesene - flæk dem evt., hvis de er meget tykke. Damp dem i 2-3 dl vand tilsat smør og salt i et minut eller to.Anret aspargesene med fisk, ørredrogn og dild, og servér straks med groft brød og dressing til.

INDKØBSLISTE

FRUGT OG GRØNT1 citron1 stort bundt hvide asparges (500 g)3-4 pak choi1 lille blomkålshoved1 porre1 frisésalat100 g blandet salat1 lille bundt bredbladet persille1 potte brøndkarse1 lille bundt dild

KOLONIALVARERspaghettigodt brød (til sandwich)groft brød

KØL OG FRYS200 g cremefraiche 18 %ærter fra frostørredrogn6 skiver lufttørret skinke300 g svinekød

KØB HOS FISKEHANDLEREN TIRSDAG OG FREDAG600 g hjertemuslinger (andre muslinger kan bruges)4 rødtungefileter

TJEK DESUDEN AT DU HARjomfruolivenoliestegeolieæblecidereddikesalt, peber og sukkermuskatnød5 fed hvidløghvidvinflydende honningøsterssaucefiskesaucedijonsennephvedemelraspgrove rissesamfrøsmørsødmælk2 ægparmesan

Alle opskrifter er til 2 personer