Mad

Let og lækkert til ugen

af Louisa Lorang 6. juli 2009
Foto: Anders Schønnemann
Vi byder bl.a på tomatsuppe, rejer og fajitas

MANDAGTURBO-TOMATSUPPE1 lille løg, hakket3 fed hvidløg, hakkedeolie til stegning3 modne tomater, hakkede1 dåse hakkede tomater½ liter grøntsagsbouillon1 skive italiensk brød, daggammelt og uden skorpesaltpeber1 knsp. sukkerTILBEHØR:plukket oreganoparmesanflagerristet italiensk brødSautér løg og hvidløg i lidt olie i en stor, varm gryde. De skal ikke tage farve. Kom hakkede tomater i, og lad dem varme med. Tilsæt dåsetomater, og lad det hele koge op. Kom bouillon og brødkrumme i, og lad suppen simre under låg i 10 minutter. Blend den med en stavblender, og smag til med salt, peber og en smule sukker. Lad den koge op igen, anret den i dybe tallerkener, top med oregano og parmesan, og servér straks med ristet brød.

TIRSDAGNUDELSALAT MED SPRØDE BLÆKSPRUTTER½ dl limesaft2 spsk. sukker1 rød chili, hakket3 spsk. fiskesauce300 g små blækspruttersaft af 1 citron½ dl mel2 tsk. sukker1 tsk. salt1 tsk. cayennepeberolie til stegningENDVIDERE:150 g risnudler100 g sukkerærter i skrå skiver1 bundt forårsløg i tynde skiver1 lille bundt koriander, hakket1 lille bundt mynte, hakket1 spsk. sorte sesamfrøKom limesaft, sukker, chili og fiskesauce i en kasserolle. Lad det koge op, og køl dressingen helt af i køleskab. Skær blæksprutterne i mundrette stykker. Kom dem i en frysepose med citronsaft, og lad dem trække i 15-20 minutter. Si citronsaften fra, bland mel, sukker, salt og cayennepeber, og vend blæksprutterne i blandingen. Ryst overskydende mel fra, og steg blæksprutterne i rigeligt, meget varm olie, til de er gyldne og sprøde, ca. 2 minutter. Lad dem dryppe af på køkkenrulle.Kog imens nudlerne efter anvisningen på pakken. Dræn vandet fra, og skyl dem i koldt vand. Vend dem med dressing, sukkerærter, forårsløg, koriander og mynte. Anret salaten i to skåle, og top med blæksprutter og sesamfrø. Servér straks.

ONSDAGKYLLINGE-SALVIE-SPYD2 kyllingebryster1 økologisk citron1 lille bundt salvie6 grillspyden smule oliesalt og peberENDVIDERE:1 dl quinoasalt1 tsk. smør50 g let ristede hasselnødder, hakkede1 broccoli, dampet og i små buketter (500 g)Skær kyllingen i grove stykker. Skær halvdelen af citronen i tykke kvarte skiver. Sæt kylling, citron og salvieblade på spyd, og dryp med lidt olie, citronsaft, salt og peber. Steg spyddene i ovnen ved 200° i ca. 12 minutter, og afslut med et par minutter under grillen.Kog imens quinoa og broccoli hver for sig i letsaltet vand. Dræn overskydende vand fra, og vend lidt smør i quinoaen. Smag til med salt, og vend broccoli og nødder i. Smag til med en smule citron, og servér straks til de varme spyd.

TORSDAGREJSER MED GRØNNE BØNNER OG CHILI4 fed hvidløg i tynde skiver200 g grønne bønner i skrå skiverolie til stegning1 tsk. sukker20 g ingefær i tynde strimlersaft af ½ lime2 spsk. mirin (eller sherry)1 rød chili, finthakket2 spsk. fiskesauce175 g store rå rejer (fra miljøvenligt opdræt)1 potte thaibasilikumTILBEHØR:kogte grove rislimebådeSautér hvidløg og bønner i lidt olie i en varm wok. Bønnerne skal have et par minutter. Tilsæt sukker, ingefær, limesaft, mirin og chili, og lad det koge op. Smag saucen til med fiskesauce. Pil skallen af rejerne, hvis din fiskehandler ikke har gjort det for dig, og fjern eventuelle tarme. Kom rejerne i wokken. De skal bare lige skifte farve til lyserød. Tag wokken af varmen, og vend plukket thaibasilikum i. Servér straks med kogte ris og limebåde.

FREDAGFAJITAS MED PEBERFRUGTER OG LØG3 spsk. chipotlepasta (fås i bl.a. Irma og SuperBrugsen)1 tsk. stødt koriander2 tsk. hvidløgspulver½ tsk. tørret oregano2 tsk. løgpulver1 tsk. salt½ tsk. sukker300 g oksekød i strimler (gerne af filet, inderlår eller lign.)ENDVIDERE:olie til stegning1 rød peberfrugt i strimler1 grøn peberfrugt i strimler1 løg i bådesaft af 1 limehakket korianderTILBEHØR:2 modne avokadoer, mosedelidt limesaftsaltgrove tortillaergod hotsaucelimebådeBland chipotle, koriander, hvidløgspulver, oregano, løgpulver, salt og sukker, og vend kødet i marinaden. Kom det hele i en frysepose, og lad det trække i minimum 1 time, gerne natten over.Steg kødet på en brandvarm pande i lidt olie. Tilsæt peberfrugt og løg og derefter limesaft. Smag til med salt, og drys med hakket koriander. Rør de mosede avokadoer med lime og salt, og servér det hele straks med tortillaer, hotsauce og lime.

Alle opskrifter er til 2 personer

INDKØBSLISTE

FRUGT OG GRØNT2 økologiske citroner4-5 lime1 lille knold ingefær2 røde chilier100 g sukkerærter200 g grønne bønner1 bundt forårsløgoregano2 små bundter koriander1 lille bundt mynte1 lille bundt salvie1 potte thaibasilikum1 rød peber1 grøn peber2 avokadoer3 modne tomater1 broccoli (500 g)

KOLONIALVARERgrøntsagsbouillon1 dåse tomaterhotsaucechipotlepastagrove tortillaeritaliensk brødrisnudlermirin (eller sherry)hasselnødder

KØL OG FRYS175 g rå, frosne rejer (fra miljøvenligt opdræt)2 kyllingebryster300 g oksekød (gerne af filet, inderlår eller lign.)

KØB HOS FISKEHANDLEREN TIRSDAG300 g små blæksprutter (bestil i god tid)

TJEK DESUDEN AT DU HARstegeoliecayennepeberstødt korianderhvidløgspulvertørret oreganoløgpulver2 løg7 fed hvidløgfiskesaucesorte sesamfrøgrove risquinoaparmesansmør