Mad

Lækker mad til hverdagen

af Louisa Lorang 15. juni 2009
Foto: Anders Schønnemann
Ugens madplan byder bl.a. på pizza, fiskeburger og lammekoteletter

MANDAGPIZZA MED GRILLEDE AUBERGINER25 g gær2 dl lunet vand1½ tsk. salt1 tsk. sukker2 spsk. ekstrajomfruolivenolie200 g fuldkornshvedemelca. 150 g fint sigtet hvedemelmel til udrulningENDVIDERE:1 auberginestegeolie2 fed hvidløg, pressede2-3 spsk. ekstrajomfruolivenolie2 modne tomater i tynde skiver2 stk. mozzarellabasilikum, strimletflagesaltRør gær med vand, salt, sukker og olie sammen. Kom melet i lidt ad gangen, og ælt dejen glat. Lad dejen hæve i 45 minutter.Skær auberginen i skiver, pensl dem med olie, og gril dem på en varm grill eller grillpande. Forvarm ovnen til 300° eller så højt som muligt, og sæt en bageplade i ovnen. Del dejen i to, og rul dem begge ud så tyndt som muligt.Pensl bundene med hvidløg og olivenolie, top med tomater, auberginer og ost, og bag pizzaerne i ovnen i 4-8 minutter (afhængigt af varmen, og hvor tynde dine bunde blev). Drys med basilikum og salt, og servér straks.

TIRSDAGSALAT MED GRILLET KYLLING (30 minutter)2 kyllingebrysterstegeoliesalt og peber1 spsk. flydende honning2 spsk. hvidvinseddike3 spsk. ekstrajomfruolivenolie1 bananskalotteløg, finthakketENDVIDERE:400 g ærter i bælg1 romainesalat, groftsnittet1 lille bundt mynte, plukket1 bundt radiser i tynde skiverTILBEHØR:groft brødPensl kyllingebrysterne med olie, og gril dem på en grill eller en varm grillpande, til de er gennemstegte. Krydr med salt og peber.Rør honning med eddike, olivenolie og hakkede løg.Bælg ærterne. Vend ærter, salat, mynte og radiser med vinaigretten. Servér med grillet kylling og groft brød.

ONSDAGSPAGHETTI CARBONARA200 g spaghettisalt100 g panchetta (eller bacon)i terningerevt. lidt stegeolie1 broccoli i små buketter2 fed hvidløg i tynde skiver4 pasteuriserede æggeblommer1 dl piskeflødesalt og pebermasser af friskrevet parmesanKog spaghettien i saltet vand, til den er al dente, og dræn vandet fra.Rist panchettaen i en stor, dyb pande. Brug evt. en smule olie, hvis panchettaen er mager.Damp broccolien, den skal stadig have godt med bid.Kom hvidløg i panchettaen, når panchettaen er sprød og gylden. Lad dem stege med lidt, og kom spaghetti i. Pisk æggeblommer og fløde, og kom det over pastaen. Lad det varme igennem og tykne en smule, og smag til med salt og peber. Vend broccoli i, og servér straks med et godt drys parmesan.

TORSDAGFISKEBURGER MED PEBERRODSMAYO250 g mørksej udenskind og ben1 tsk. salt og peber½ dl piskefløde½ dl rasp1 æglidt melendnu 1 æg, pisket3 dl raspolie til stegningsalt og peberENDVIDERE:1 dl mayonnaise(gerne Hellmanns)2 spsk. revet peberrodeller efter smag1 spsk. citronsaft1 potte brøndkarse,halvdelen hakket1 hovedsalat2 gode burgerbollerTILBEHØR:100 g blandet salatekstrajomfruolivenoliehvidvinseddikeHak mørksejen i en foodprocessor med salt, peber, fløde og rasp. Tilsæt til sidst ægget, og kør, til farsen er samlet. Form farsen til to bøffer. Vend dem i mel, pisket æg og til sidst rasp. Steg dem i rigeligt olie på en varm pande, til de er gennemstegte.Rør mayonnaise med peberrod, citron og den hakkede brøndkarse. Fyld fiskebøffer, salat, resten af brøndkarsen og mayonnaise i to lunede burgerboller, og servér straks med grøn salat til.

FREDAGGRILLEDE LAMMEKOTELETTER MED QUINOASALAT (25 minutter)4 lammekoteletter2 små squash i tynde skiverolieflagesaltpeber1 citronENDVIDERE:1 dl quinoasalt2 spsk. citronsaft3 spsk. ekstrajomfruolivenolie50 g ristede mandler, hakkede1 lille bundt mynte, hakketPensl lammekoteletter og squash med lidt olie, og gril dem på en varm grill eller grillpande. Krydr med salt og peber. Halvér citronen, og lad den stege på panden, når koteletter og squash er færdige. Kog imens quinoaen i saltet vand efter anvisning på pakken. Dræn overskydende vand fra, og rør den varme quinoa med citron, olie, mandler og mynte. Vend quinoaen med grillet squash, og servér straks med grillede lammekoteletter.Alle opskrifter er til 2 personer.INDKØBSLISTEFRUGT OG GRØNT:2 citroner1 bundt radiser2 tomater2 små bundter mynte1 bundt basilikum1 potte brøndkarse1 romainesalat1 hovedsalat100 g blandet salat2 små squash1 aubergine1 bananskalotteløg400 g ærter i bælg1 broccoli (500 g)peberrodKOLONIALVARER:groft brødburgerbollerspaghettimandlerKØL OG FRYS:gær2 stk. mozzarella4 pasteuriserede æggeblommerpiskefløde2 kyllingebryster100 g panchetta (eller bacon)4 lammekoteletterKØB HOS FISKEHANDLEREN TORSDAG:250 g mørksej uden skind og benTJEK DESUDEN AT DU HAR:ekstrajomfruolivenoliestegeoliehvidvinseddikesalt og peberflagesaltsukkerflydende honningfuldkornshvedemelfint sigtet hvedemelquinoarasp4 fed hvidløgmayonnaise (gerne Hellmanns)2 ægparmesan