Mad

Lækker mad til hele ugen

af Louisa Lorang 25. juni 2009
Foto: Anders Schønnemann
I denne uge byder vi bl.a. på wraps, stegte sild og ærtesuppe

MANDAGWRAPS MED RØRÆG OG LAKS5 økologiske ægsalt og peber1 spsk. smør4 grove tortillaer50 g rucola1 bundt forårsløg i tynde skiverlidt ekstrajomfruolivenolielidt æblecidereddike150 g røget laks i skiversalt og peberPisk æggene med lidt salt og peber, og hæld dem på en varm pande med smeltet smør. Lad æggene sætte sig en smule, og rør dem til røræg. Lun tortillaerne på en varm, tør pande eller i mikroovn. Vend rucola og forårsløg med lidt olie og eddike. Fyld røræg, laks og salat i tortillaerne. Krydr med salt og peber, rul, og servér straks.

TIRSDAGSALAT MED KYLLING OG BLÅ OST75 g blåskimmelost100 g cremefraiche 18 %salt1-2 spsk. citronsaftENDVIDERE:2 kyllingebrysterlidt olie til grillsalt og peber50 g rucola1 romainesalat i grove stykker1 bundt radiser, rensede og i tynde skiver2 tsk. ekstrajomfru-olivenolie1 tsk. æblecidereddikesalt og peberrevet parmesanostTILBEHØR:ristet rugbrødPisk blåskimmelosten med en elpisker. Kom cremefraiche i, og smag til med salt og citron. #Pensl kyllingebrysterne med lidt olie, og grill dem på en varm grill eller grillpande, til de er gennemstegte. Krydr med salt og peber. Vend rucola, romaine og radiser med en smule olie og eddike, og smag til med salt og peber. Anret salaten med skiver af kyllingebryst, dressing og revet parmesan. Servér straks med ristet rugbrød til.

ONSDAGSTEGTE SILD MED SENNEPSCREME4 hele sildefiletersalt og peber2 dl rugmelolie til stegningsmør til stegningflagesaltENDVIDERE:100 g cremefraiche 18 %1 spsk. dijonsennep2 spsk. grov sennep2 tsk. flydende honning1-2 tsk. æblecidereddikesalt og peberTILBEHØR:400 g kogte, pillede kartofler250 g ærter, optøede1 bundt dild, plukket og hakketKlip finnerne af sildene, og krydr dem med salt og peber. Luk dem sammen på midten, og vend dem i mel. Steg dem i lige dele olie og smør, til de er gennemstegte og gyldne. Krydr med salt og peber. Rør cremefraiche med to slags sennep og honning, og smag til med eddike, salt og peber. Rist kartoflerne i smør, til de er gyldne. Krydr med salt og peber. Kom ærter og dild ved, og lad det kun lige blive varmt. Servér straks med stegte sild og sennepscreme.

TORSDAGÆRTESUPPE MED GEDEOSTEBRUCHETTA1 bananskalotteløg, hakket3 fed hvidløg, hakkede30 g smør1 spsk. ekstrajomfruolivenolie2 dl hvidvin6 dl kogende vand1 tsk. urtebouillon1 dl piskeflødesaft af 1 citron250 g ærter, optøedesaltENDVIDERE:6 skiver italiensk flute200 g mini-gederulle1 potte brøndkarseSautér løg og hvidløg i smør og olie, uden at de tager farve. Tilsæt hvidvin, og lad det koge op. Rør bouillonen ud i kogende vand, og kom det i gryden. Lad det koge i 5-10 minutter. Tilsæt piskefløden, og lad den koge med i 2-3 minutter. Tilsæt ærter og lidt citronsaft, og tag gryden af varmen. Blend suppen med en stavblender eller i en blender. Smag til med salt og evt. mere citron.Læg imens gedeost på brødskiverne, og rist dem i ovnen ved 200°, til brødet er sprødt, og osten er varm.Servér suppen med bruchetta og lidt plukket brøndkarse.

FREDAGLAMMECULOTTE MED SOMMERSLAW1 lammeculotte, ca. 400 golie til stegningpeberflagesalt2 fed hvidløg, pressetENDVIDERE:1 spsk. flydende honning3 spsk. citronsaft2 spsk. ekstrajomfruolivenolie1 agurk i tynde strimler1 rød peberfrugt, renset og i tynde strimler1 bundt radiser, rensede og i tynde strimler1 lille rødløg i tynde strimler1 lille bundt mynte, hakketsaltTILBEHØR:naanbrødBrun lammet i olie på en varm pande. Gnid kødet med hvidløg, og krydr med salt og peber. Steg det færdigt i ovnen ved 175°, til det er rosa, eller til det har en gennemsnitstemperatur på 60-65°. Lad det hvile i 15 minutter, inden du skærer det.Bland honning, citron og olie, og vend dressingen med grøntsagerne og mynte. Smag til med salt.Servér lam og slaw med lunt naanbrød.

INDKØBSLISTE

FRUGT OG GRØNT3 citroner2 bundter radiser1 agurk1 bundt forårsløg100 g rucola1 romainesalat1 bundt dild1 bananskalotteløg1 potte brøndkarse1 lille bundt mynte400 g kartofler1 rød peberfrugt

KOLONIALVARER4 grove tortillaerrugbrød½ italiensk flutenaanbrød

KØL OG FRYS200 g mini-gederulle1 blåskimmelost200 g cremefraiche 18 %piskefløde500 g ærter fra frost150 g røget laks i skiver2 kyllingebryster1 lammeculotte, ca. 400 g

KØB HOS FISKEHANDLEREN ONSDAG4 hele sildefileter

TJEK DESUDEN AT DU HARekstrajomfruolivenoliestegeolieæblecidereddikesaltpeberflagesalt5 fed hvidløg1 rødløgflydende honninghvidvindijonsennepgrov senneprugmelurtebouillon5 økologiske ægsmørparmesan

Alle opskrifter er til 2 personer.