Hyggelige opskrifter til børn og voksne
Mad

Hygge for hele familien

1. marts 2011
af Susanne Palmqvist
Foto: Anders Schønnemann
Invitér på indendørshygge med varm choko-nutella-drik til børnene, krydret chai-te til de voksne og dejlige fyldte boller med glasur til alle

https://imgix.femina.dk/legacy/media/19e6494829274b92879ef5a03650ed58.jpg

Det smager som fin varm chokolade, men er bare kakao smagt til med Nutella. Et sikkert hit hos børn og barnlige sjæle. Hvis du kan lide det, kan du smage kakaoen til med frisk appelsinskal eller 1 tsk. st. kanel eller blande det i flødeskummet. Til de voksne kan en sjat appelsinlikør eller cognac gøre underværker.

VARM CHOKO-NUTELLA-DRIK
(4 personer)
4 spsk. god kakao
6 dl letmælk
2-3 spsk. rørsukker
1-1½ spsk. Nutella
1½ dl piskefløde
1-2 tsk. fintrevet appelsinskal
Pisk kakao og mælk godt sammen i en gryde. Varm det langsomt op til kogepunktet, og pisk sukkeret i. Sluk, og tag gryden fra varmen. Rør Nutella i. Pisk fløden til blødt skum, og vend evt. lidt appelsinskal eller kanel i. Hæld den varme kakao i kopperne, og top med flødeskum.

https://imgix.femina.dk/legacy/media/c56f5f3694dd4177b90e2520e2525aba.jpg

Lav en dejlig krydret chai, som inderne gør. Du får en opskrift her, som er rigtig god og lavet med hele krydderier, men du kan også købe mange færdige chai-blandinger. En god chai virker styrkende selv i små mængder.

CHAI
(1 liter)
KRYDDERIBLANDING:
1 lille stykke (ca. 3 cm) frisk ingefær i skiver
1½ tsk. fennikelfrø
1 tsk. hel kardemomme
2 små stænger kanel
2 stjerneanis, let knust
10 sorte peberkorn
½ liter vand
½ liter mælk
2 spsk. mørkt rørsukker
1 spsk. sort te (f.eks. ceylon, assam)
Kom alle krydderierne i en gryde med vandet, og kog det i ca. 5 minutter. Rør mælk, sukker og te i, og bring det langsomt op til kogepunktet. Sluk, og lad det trække under låg i 5-10 minutter. Smag, om den er sød nok, eller rør lidt mere sukker i. Hæld chaien gennem en si ned i en varmet kande eller direkte i glassene, og drik den varm.

https://imgix.femina.dk/legacy/media/9edfb8031827427b933e001ca8c09633.jpg

De gode boller er lavet af en luksusdej med æg og smør, og de kan fyldes efter behag med creme, syltetøj, marcipan eller Nutella - eller et miks af flere dele.

FYLDTE BOLLER MED GLASUR
(ca. 18 stk.)
DEJ:
25 g gær
2 dl lunken mælk
2 æg
1 nip salt
1 tsk. kardemomme
2 spsk. sukker
8½ dl (ca. 500 g) hvedemel
125 g smør
FORSLAG TIL FYLD:
fast marmelade (f.eks. hindbær)
fast kagecreme (f.eks. lavet af pulver)
Nutella
marcipan rørt blød med lidt fløde
ENDVIDERE:
evt. æg til pensling
PYNT:
hvid, lyserød eller chokoladeglasur
krymmel eller anden pynt
Opløs gæren i håndvarm mælk (maks. 37° grader). Pisk æggene let sammen med salt, kardemomme og sukker, og rør det i. Kom melet i en stor skål, skær smørret i mindre stykker, og smuldr det sammen med fingrene, til det ligner revet ost. Kom dette i mælkeblandingen lidt ad gangen, og ælt dejen hurtigt sammen. Lad den hvile i 1 time med et viskestykke over. Rul dejen ud på et melet bord til ca. ½-1 cm's tykkelse. Skær den i firkanter på ca. 7 x 7 cm. Kom en skefuld fyld på midten, og fold dejen omkring. Sørg for at trykke alle folder godt sammen, så fyldet bliver indeni. Stil dem på en bageplade med bagepapir med samlingen nedad, og lad dem hæve i ca. 15 minutter. Pensl evt. med æg. Bag dem midt i en 200° varm ovn i ca. 15 minutter. Kom pynt på bollerne, når de er kolde. Kan fryses, men det er bedst uden pynt.

RELEVANTE LINKS

https://imgix.femina.dk/legacy/media/f3042e70186b4beeb2d87af6f0413f36.jpg

https://imgix.femina.dk/legacy/media/2d81cb209333435baef694b7440bdee7.jpg

Læs også