Mad
28. maj 2025

Her er grillbrøleren, som mange begår

Griller du salt og syrlig mad i aluminiumsfolie? Stop med det - og gør dette i stedet, mener Fødevarestyrelsen.
Af: Gry Thune
grillmad

Foto: Unsplash

Sommeren er på vej og med den grillsæsonen.

Mange kan lide at bruge aluminiumsfolie til at pakke for eksempel fisk eller grøntsager ind i - men lige præcis det anbefaler den danske Fødevarestyrelse, at vi holder op med.

Syrlig og salt mad

"Bruger du aluminiumsfolie på grillen? Så kan det være nyttigt at vide, at folien kan frigive aluminium til nogle madvarer. Det gælder både sure og salte madvarer, som for eksempel laks og citron", oplyser Fødevarestyrelsen på sin Instagram-konto.

Disse varer vil kunne opløse aluminium fra folien, som så kan smitte af på maden.

Prøv særligt at undgå alufolie til syrlig mad og til madvarer med meget salt i, som saltbagte kartofler eller parmesanost, opfordrer Fødevarestyrelsen.

Brug hellere dette

De anbefaler i stedet at bruge en bageplade/grillplade eller et stålfad at lægge maden i.

Også det norske Mattilsynet oplyser på deres hjemmeside, at aluminiumsfolie oftest ikke er egnet til kontakt med sure madvarer som syltede rødbeder og agurker, eftersom disse kan opløse aluminium.

Ifølge Helsenorge.no er aluminiumsfolie ufarlig at indtage i små mængder.

Denne artikel blev først bragt på kk.no, der også ejes af Aller Media. Dette er en oversat og redigeret version.

Lyt til 'Bachelorette'-podcasten ‘EJ EJ EJ!’ hver fredag der, hvor du normalt finder dine podcasts - eller herunder.

Læs mere om:

Læs også

Bliv medlem af femina+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrænset adgang til alt indhold.