Annonce
Desserter
12. juni 2025

Drop lagkagen eller kagemanden: Sådan laver du de populære talkager

Her får du tre opskrifter og en fiks skabelon, så du kan fejre alt fra 1 til 100 års-fødselsdag.
Af: Camilla Biesbjerg Markussen
talkager opskrift

Foto: Betina Hastoft

Opskrift: Talkage med chokoladecreme, slik og bær

Varighed:1 time

Antal: 10 personer

Det skal du bruge:

Chokoladekage:

  • 150 g mørk chokolade
  • 300 g smør
  • 4 æg
  • 340 g lyst rørsukker
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 250 g hvedemel
  • 30 g rent kakaopulver
  • ½ tsk. salt
  • 1 firkantet bageform, 33 x 23 cm

Chokoladecreme:

  • 2 blade husblas
  • 100 g mælkechokolade
  • 30 g mørk chokolade
  • 4 dl piskefløde
  • 1 sprøjtepose med stjernetylle

Pynt:

  • 125 g brombær
  • 125 g blåbær
  • 10 Toffifee
  • 8 g Dumle-karameller
  • 1 Kitkat-chokolade
  • Spiseligt sølvstøv

Sådan gør du:‌

Chokoladekage:

Tænd ovnen på 175°, og læg bagepapir i formen. Hak chokoladen groft, og smelt den sammen med smørret i en gryde ved lav varme. Pisk æg, sukker og vaniljesukker luftigt i en skål med en elpisker.

Rør det smeltede chokoladesmør i æggemassen. Bland mel, kakao og salt, og rør det i dejen, til den er ensartet. Fordél dejen i formen, og bag kagen i ovnen i 25 minutter – den må gerne være en smule fugtig i midten, når du tager den ud.

Kagen sætter sig, når den er blevet helt kold. Afkøl kagen på en bagerist, og sæt den gerne på køl til næste dag.

Chokoladecreme:

Læg husblassen i blød i en skål med koldt vand i 10 minutter. Hak de 2 slags chokolade fint, og smelt dem sammen i en skål over vandbad. Opvarm fløden til kogepunktet i en gryde.

Rør den varme fløde over chokoladen i en tynd stråle, og rør med cirkelbevægelser i skålen, til chokolade og fløde smelter sammen til en ensartet masse.

Knug husblassen fri for vand, og rør den ud i den varme chokoladefløde, til den er opløst. Hæld chokoladecremen i en skål, dæk med husholdningsfilm, og sæt på køl i mindst 4 timer, til den er helt kold (gerne til dagen efter).

Udskæring af tal:

Løft kagen op af formen, og skær kanten af hele vejen rundt, så kagen er helt lige og jævn. Skær kagen ud i 3 lige brede lodrette stykker. Lad det første stykke være helt. Skær det andet stykke over på midten med en skrå kant.

Saml kagestykkerne således, at ét stykke ligger lodret, ét stykke ligger vandret i bunden (skær det evt. til, hvis det er for langt), og det sidste stykke ligger øverst med den skrå side til venstre.

Nu danner kagestykkerne et 1-tal.Pynt: Tag den kolde chokoladecreme ud fra køl, og pisk den luftig med en elpisker. Hæld cremen i en sprøjtepose med stjernetylle, og dekorér toppen af kagen med cremen.

Skyl og tør blåbær og brombær, og vend nogle af dem i lidt sølvstøv. Pynt kagen med brombær, blåbær, Toffifee, Dumle og Kitkat, og drys evt. med sølvstøv.

Vil du læse videre?
Få adgang til artiklen med femina+, og få fuld adgang til stærke perspektiver og inspirerende indhold - for kvinder med noget på hjerte.

Vælg dit abonnement

Allerede medlem?

Læs mere om:

Annonce

Læs også

Bliv medlem af femina+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrænset adgang til alt indhold.