Hvide asparges med sauce nage
45 minutter - 4 personer
Du skal bruge:
400 g hvide asparges
1 spsk. smør
Salt
Sauce nage:
1 gulerod
1 løg
2 fed hvidløg
1 spsk. hele peberkorn
3 dl hvidvin
200 g koldt smør
2 spsk. purløg
1 spsk. frisk dild
Til servering:
1 håndfuld purløg
1 håndfuld frisk dild
1 håndfuld kørvel
1 citron
Surdejsbrød
Sådan gør du:
Sauce nage
Skræl guleroden, og pil løg og hvidløg. Skær guleroden i skiver, og hak løg og hvidløg groft. Hæld det hele i en kasserolle med peberkorn og hvidvin. Kog det sammen i 8-10 minutter. Sigt lagen, og kog den ind til ca. 1 dl. Det tager ca. 10 minutter. Skær smørret i tern, og læg dem på køl indtil servering. Hak krydderurterne fint.
Asparges
Skræl aspargesene, og skær den nederste, træede ende af, og kassér. Damp aspargesene i saltet, kogende vand med en smørklat i ½-1 minut, alt efter tykkelse. Afdryp dem.
Sauce nage, fortsat: Pisk de kolde smørtern i sauce nage-lagen (kogevandet fra aspargesene). Pisk, til saucen er tyk og glat over middel varme. Tag gryden af varmen. Smag til med salt.
Servering
Anret sauce og asparges på et fad. Top med hakket purløg og groftplukket dild og kørvel. Servér straks med citronbåde og brød.
Tip
Vil du gerne være lidt på forkant, kan du sagtens lave den syrlige sauce nage lage klar. Varm den, og pisk smør i lige inden servering.
Hvide asparges med brunet smør og sprøde kapers
25 minutter - 4 personer
Du skal bruge:
1 dl kapers
1 dl olivenolie
400 g hvide asparges
10 radiser
1 håndfuld brøndkarse
Brunet smør:
200 g smør
2 spsk. citronsaft
1 tsk. usprøjtet citronskal
Sådan gør du:
Brunet smør
Smelt smørret, og lad det brune. Det skal blive lyst brunt og dufte og smage af nødder. Smag til med en smule citronsaft og lidt fintrevet citronskal inden servering.
Kapers og asparges: Varm olien op i en lille kasserolle. Steg kapers i den varme olie, til de ”popper” - pas på, det sprøjter. Det tager ca. 1 minut for dem at blive sprøde. Afdryp dem på fedtsugende papir. Skræl aspargesene, og skær den nederste, træede ende af dem, og kassér. Damp aspargesene i saltet, kogende vand med en smule olie. Damp dem i ½-1 minut, alt efter tykkelse. Afdryp dem.
Servering
Skær radiserne i tynde skiver. Anret asparges på et fad med brunet smør, sprøde kapers, radiser og brøndkarse. Servér straks.
Grillede asparges med ricottacreme og basilikum
25 minutter - 4 personer
Du skal bruge:
400 g hvide asparges
250 g grønne asparges
2 spsk. olivenolie
Salt og peber
Ricottacreme:
50 g parmesan
2 fed hvidløg
250 g ricotta
2 spsk. citronsaft
Salt og peber
Til servering:
2 spsk. olivenolie
25 g parmesan
3 håndfulde frisk basilikum
Salt og peber
Evt. surdejsbrød
Sådan gør du:
Ricottacreme
Riv parmesanen fint. Pil hvidløgene, og riv også dem fint. Rør begge dele sammen med ricotta, og smag til med citronsaft, salt og peber.
Asparges
Skræl de hvide asparges. Skær den nederste, træede ende af aspargesene, og kassér. Vend aspargesene med lidt olie, og grill dem på en grill eller grillpande ved høj varme i 2-3 minutter. Krydr med salt og peber.
Servering
Anret ricottacremen på et lille fad. Top med asparges, lidt olie, friskrevet parmesan og plukket basilikum. Krydr med salt og peber, og servér straks.
Artiklen blev udgivet i SØNDAG uge 19/2025, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.
Lyt til 'Bachelorette'-podcasten ‘EJ EJ EJ!’ hver fredag der, hvor du normalt finder dine podcasts - eller herunder.
Se også
Desserter
Her er eksperternes mest fortryllende forårsborde - og de lækreste desserter