Mad
28. maj 2025

Det er højsæson lige nu - her er tre opskrifter, der får din mund til at løbe i vand

Hvide og grønne asparges er egentlig den samme råvare. Men imens de grønne er dækket af jord indtil høst, får de hvide lov at skyde i vejret og nyde solens stråler over jorden.
Af: Louisa Lorang
Asparges

Foto: Columbus Leth

Hvide asparges med sauce nage

45 minutter - 4 personer

https://imgix.femina.dk/2025-05-27/Hvide-asparges-med-sauce-nage_0.jpeg

Foto: Columbus Leth

Du skal bruge:

400 g hvide asparges

1 spsk. smør

Salt

Sauce nage:

1 gulerod

1 løg

2 fed hvidløg

1 spsk. hele peberkorn

3 dl hvidvin

200 g koldt smør

2 spsk. purløg

1 spsk. frisk dild

Til servering:

1 håndfuld purløg

1 håndfuld frisk dild

1 håndfuld kørvel

1 citron

Surdejsbrød

Sådan gør du:

Sauce nage

Skræl guleroden, og pil løg og hvidløg. Skær guleroden i skiver, og hak løg og hvidløg groft. Hæld det hele i en kasserolle med peberkorn og hvidvin. Kog det sammen i 8-10 minutter. Sigt lagen, og kog den ind til ca. 1 dl. Det tager ca. 10 minutter. Skær smørret i tern, og læg dem på køl indtil servering. Hak krydderurterne fint.

Asparges

Skræl aspargesene, og skær den nederste, træede ende af, og kassér. Damp aspargesene i saltet, kogende vand med en smørklat i ½-1 minut, alt efter tykkelse. Afdryp dem.

Sauce nage, fortsat: Pisk de kolde smørtern i sauce nage-lagen (kogevandet fra aspargesene). Pisk, til saucen er tyk og glat over middel varme. Tag gryden af varmen. Smag til med salt.

Servering

Anret sauce og asparges på et fad. Top med hakket purløg og groftplukket dild og kørvel. Servér straks med citronbåde og brød.

Tip

Vil du gerne være lidt på forkant, kan du sagtens lave den syrlige sauce nage lage klar. Varm den, og pisk smør i lige inden servering.

Hvide asparges med brunet smør og sprøde kapers

25 minutter - 4 personer

https://imgix.femina.dk/2025-05-27/Hvide-asparges-med-brunet-smor-og-sprode-kape.jpg

Foto: Columbus Leth

Du skal bruge:

1 dl kapers

1 dl olivenolie

400 g hvide asparges

10 radiser

1 håndfuld brøndkarse

Brunet smør:

200 g smør

2 spsk. citronsaft

1 tsk. usprøjtet citronskal

Sådan gør du:

Brunet smør

Smelt smørret, og lad det brune. Det skal blive lyst brunt og dufte og smage af nødder. Smag til med en smule citronsaft og lidt fintrevet citronskal inden servering.

Kapers og asparges: Varm olien op i en lille kasserolle. Steg kapers i den varme olie, til de ”popper” - pas på, det sprøjter. Det tager ca. 1 minut for dem at blive sprøde. Afdryp dem på fedtsugende papir. Skræl aspargesene, og skær den nederste, træede ende af dem, og kassér. Damp aspargesene i saltet, kogende vand med en smule olie. Damp dem i ½-1 minut, alt efter tykkelse. Afdryp dem.

Servering

Skær radiserne i tynde skiver. Anret asparges på et fad med brunet smør, sprøde kapers, radiser og brøndkarse. Servér straks.

Grillede asparges med ricottacreme og basilikum

25 minutter - 4 personer

https://imgix.femina.dk/2025-05-27/Ricotta-creme-med-grillede-asparges-og-basili.jpg

Foto: Columbus Leth

Du skal bruge:

400 g hvide asparges

250 g grønne asparges

2 spsk. olivenolie

Salt og peber

Ricottacreme:

50 g parmesan

2 fed hvidløg

250 g ricotta

2 spsk. citronsaft

Salt og peber

Til servering:

2 spsk. olivenolie

25 g parmesan

3 håndfulde frisk basilikum

Salt og peber

Evt. surdejsbrød

‌Sådan gør du:

Ricottacreme

Riv parmesanen fint. Pil hvidløgene, og riv også dem fint. Rør begge dele sammen med ricotta, og smag til med citronsaft, salt og peber.

Asparges

Skræl de hvide asparges. Skær den nederste, træede ende af aspargesene, og kassér. Vend aspargesene med lidt olie, og grill dem på en grill eller grillpande ved høj varme i 2-3 minutter. Krydr med salt og peber.

Servering

Anret ricottacremen på et lille fad. Top med asparges, lidt olie, friskrevet parmesan og plukket basilikum. Krydr med salt og peber, og servér straks.

Artiklen blev udgivet i SØNDAG uge 19/2025, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Lyt til 'Bachelorette'-podcasten ‘EJ EJ EJ!’ hver fredag der, hvor du normalt finder dine podcasts - eller herunder.

Læs mere om:

Læs også

Bliv medlem af femina+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrænset adgang til alt indhold.