Mad
14. maj 2025

Denne salat er populær som aldrig før. Og den består hovedsageligt af én ingrediens

Salat med kun én ingrediens har sat ild til nettet.
Af: Anna Storesund
grøntsager

Foto: Unsplash

Der er ingen tvivl om, at mad- og opskriftstrends har stor gennemslagskraft, og vi har flere gange skrevet om virale madtrends, der dukker op på internettet. Senest var det en morgenmadstrend, der første til tomme hylder i supermarkederne.

På det seneste er det især én salat, der stormer frem på TikTok og viser, at ting ikke behøver at være komplicerede for at slå igennem.

Salaten består nemlig hovedsageligt af én grøntsag – nemlig gulerod.

Set 14 millioner gange

TikTok-profilen "cassyeungmoney" delte sin yndlingsopskrift på gulerodssalat i en video på TikTok.

Salaten kunne være en god måde at få brugt rester fra køleskabsskuffen – samtidig med at gulerod har flere sundhedsfordele.

Helt enkelt brugte hun kun en kartoffelskræller til at lave lange bånd af gulerødderne, og tilsatte lidt forårsløg, revet hvidløg, sesamfrø, sesamolie, sojasauce, riseddike og chilicrisp.

I skrivende stund er videoen blevet set over 14 millioner gange. I kommentarfeltet er der mange, der hylder den enkle, men stadig indbydende salat, og flere spørger, om ikke dette er årets version af den virale agurkesalat, der tog nettet med storm sidste år.

Godt for kroppen

At en ret med gulerod går viralt, kan nok glæde eksperterne. For det er nemlig en grøntsag, vi burde spise mere af, skrev det norske medie KK tidligere på foråret.

Gulerødder har nemlig mange kvaliteter. De kan lokalt producerede, har et lavt klimaaftryk sammenlignet med importerede grøntsager, og det kolde klima giver ekstra sødme og sprødhed.

Ernæringseksperter mente dengang, at vi bør spise endnu flere gulerødder – helst hver eneste dag – da det er en af de mest næringsrige og billige grøntsager, vi har. De er fulde af betakaroten, fibre og antioxidanter.

– Gulerod får sin smukke orange farve fra provitaminet betakaroten, som den er meget rig på. Det kan farve underhudsfedtet, så du får en frisk, solbrun tone i huden.

Det sagde Gunn Helene Arsky, selvstændig ernæringsfysiolog cand. scient, forfatter og yogalærer, til det norske medie KK.

Betakaroten er desuden en stærk antioxidant, som kan forebygge forskellige kræftformer og øjensygdomme og styrke immunforsvaret.

– Der er også meget kostfiber i gulerod, og den er både fedtfattig og kaloriefattig, siger Arsky.

Denne artikel blev først bragt hos KK.no, som også er en del af Aller Media. Dette er en redigeret og oversat version.

Læs mere om:

Læs også

Bliv medlem af femina+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrænset adgang til alt indhold.