Mad
28. maj 2025

Du bruger det i al madlavning, men er det for gammelt? Sådan finder du ud af det

Krydderier kan nemt overskride deres bedst før dato. Men de holder meget længere end det. Hvis du er usikker på, om dit krydderi er for gammelt, er her et trick, du kan bruge.
Af: Jenny Toresson
Krydderier

Foto: Min Ling/Unsplash

Salt og peber er nok de krydderier, der bruges hyppigst i krydderiskabet, og som du måske ikke engang tjekker bedst før-datoen på, fordi de løber tør med jævne mellemrum.

Men det er noget helt andet med den gurkemeje, du engang brugte i en gryderet, men nu står den bagerst i skabet og samler støv. Eller måske det specielle krydderi, du kun brugte en knivspids af i dejen til et julebrød.

"Jeg tror, ​​der er en misforståelse"

Du har sikkert en masse krydderiglas, der har overskredet deres bedst før-dato. Men kan de stadig bruges? Du bør helt sikkert tænke dig om en ekstra gang, før du smider dem i skraldespanden.

I de private husholdninger i Danmark bliver der årligt smidt cirka 235.000 ton mad ud. Størstedelen af dem er ikke krydderier, og faktisk kan krydderier, der opbevares tørt, i princippet holde nærmest forevigt, skriver TT.

– Der er en misforståelse om, at mange mennesker tror, ​​ de bliver syge, hvis de spiser noget, der har overskredet sin bedst før-dato, siger Anna Hultqvist, bæredygtighedschef hos Matsmart.

Hvordan ved man, om et krydderi er for gammelt?

Per Samuelsson arbejder som kok og restaurantejer i den svenske by Jönköping. Han synes, det er godt at rydde ud i krydderiskabet en gang imellem, men det er af en anden grund end at krydderiet er blevet dårligt.

– Med tiden falmer smagene, det er et faktum. Disse bedst før-datoer handler måske mere om krydderiets funktion end om, at det bliver dårligt. Det bliver sjældent harskt, siger han til P4 Jönköping.

Tricket er at smage på krydderiet. Udover risikoen for et smagløst måltid kan konsistensen også blive påvirket.

– Hvis du for eksempel har oregano, som du nok har meget af, fordi det ikke smager af så meget, får du pludselig lidt en savsmuldsfornemmelse i stedet.

Spiste et krydderi, der var 100 år gammelt

Sidste år blev det kåret til Sveriges ældste krydderi af e-handelsvirksomheden Matsmart. Vinderen var en 100 år gammel chili, som Kicki Högberg og Mikael Nilsson i Varberg har haft liggende i generationer. Præmien var et måltid tilberedt af stjernekokken Fredrik Eriksson.

– Der var kun en lille smule tilbage af krydderiet, og det havde slet ikke mistet sin smag. De har været i en kasse, i små poser. Så jeg tror, ​​at måden de var opbevaret på, har været med til at bevare smagen. Maden var helt fantastisk, siger Kicki Högberg til Godare.

Det var faltisk først i 1985, at det blev obligatorisk at mærke krydderier med bedst før-datoer.

Denne artikel blev først bragt hos allas.se, som også er en del af Aller Media. Dette er en redigeret og oversat version.

Lyt til 'Bachelorette'-podcasten ‘EJ EJ EJ!’ hver fredag der, hvor du normalt finder dine podcasts - eller herunder.

Læs mere om:

Læs også

Bliv medlem af femina+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrænset adgang til alt indhold.