Brød

Brød med mandler og rosiner

af Susanne Palmqvist 16. april 2012
Foto: Anders Schønnemann
Et meget nemt brød at røre sammen og bage, da det ikke skal hæve. Det kan spises som et almindeligt brød, eller tørres i tynde skiver. De smager forrygende godt til oste, eller til en kop te som en lille sund ”kage”. Den fine smag kommer fra birkes, mandler og korender og kamut-mel, som er en gammel hvedesort. Du kan evt. bruge speltmel i stedet

(1 brød)2 dl vand½ dl blå birkes1½ dl mælk25 g gær1 dl mager yoghurt eller fromage frais 0,5 %1½ tsk. salt1 spsk. honning1 tsk. vaniljepulver2 dl økologisk Kamut-fuldkornsmel (fra Urtekram), ca. 125 g1 dl havregryn50 g hele smuttede mandler75-100 g korender (eller små rosiner)3 dl hvedemel (ca. 180 g)Bland vand og birkes, og lad det stå i 15 minutter.Lun mælken, og rør den i sammen med yoghurten. Rør gæren i, når blandingen er håndvarm. Rør alle de øvrige ingredienser i, til dejen er som en tyk grød (hold lidt af melet tilbage til at starte med). Kom dejen i en smurt sandkageform (1½ l), og stil den i kold ovn på nederste rille. Tænd ovnen på 185°. Bag brødet i ca. 1 time (bank på det, det skal lyde hult). Vend det ud på en rist, og lad det køle helt af. Skær det i ret tynde skiver, og læg dem på ovnristen. Tør skiverne i ca. ½ time ved 140°. Hold øje med dem, de skal ikke blive brune, bare tørre. Kan opbevares i kagedåse, når de er helt kolde.Naanbrød med nigellafrøRELEVANTE LINKS