Brød

Briocher med chokolade

af Susanne Palmqvist 15. februar 2013
Foto: Anders Schønnemann
Briochen er egentlig en fransk morgenmadsbolle i luksusklassen (læs: med meget smør i!). Dejen minder om fine fødselsdagsboller, og det kan du sagtens bruge dem til, især dem her med chokolade. Ha’ lidt tålmodighed, da de skal hæve flere gange. Kan bages i briocheforme, kraftige papirforme eller direkte på pladen som almindelige boller

10-12 stk. briocher ½ dl vand½ dl fløde 9 %20 g gær300 g fint øko-hvedemel (f.eks. kagemel fra Skærtoft Mølle)½ tsk. st. kardemomme1 nip salt1½ spsk. sukker185 g koldt smør i små terninger4 æg (M eller L)75 g mørk chokolade, hakket groftæg til penslingBland vand og fløde, og opløs gæren heri. Pisk så meget mel i, at dejen er blød. Stil den til hævning i 1 time, tildækket. Bland resten af melet med salt, sukker og kardemomme, og smuldr smørret i. Pisk æggene sammen, og rør/pisk dem i melblandingen. Bland de to deje sammen, og ælt til sidst chokoladen i. Stil det til hævning i 1½-2 timer.Form dejen til boller (gem lidt dej), og sæt dem i smurte brioche- eller papirforme. Tril en lille dejkugle; lav en fordybning i hver bolle, og tryk kuglen ned i. Lad dem efterhæve i ½ time.Pensl med sammenpisket æg, og bag dem i en 210° varm ovn i 20-25 minutter (efter størrelse). Smager bedst friskbagte.Se også opskriften på fyldte boller med glasur