Aftensmad

Smovse-sovse

af Ulla Nielsen 3. december 2008
PORRE-PERSILLESOVS2 voksne og 2 børnEn mild sovs, som passer godt til kartofler, næsten alt kød og fisk, fx fiskefiletter og fiskefrikadeller.150 gram

PORRE-PERSILLESOVS2 voksne og 2 børnEn mild sovs, som passer godt til kartofler, næsten alt kød og fisk, fx fiskefiletter og fiskefrikadeller.150 gram bagekartofler1 porreca. 3 dl Persille1 spsk olie3 dl koldt vand2 dl letmælksalt og peberSådan gør du:Skræl kartoflerne og skær dem i store tern. Rens porren, og skær den i skiver. Skyl persillen grundigt, og fjern stilkene.Svits alle grønsager et par minutter i olien. Tilsæt vand og mælk. Bring sovsen i kog.Læg låg på, og skru ned for blussset, så sovsen småkoger. Kog grønsagerne møre - det tager ca.. 20 min.Stavblend sovsen direkte i gryden, til den er cremet og luftig.Smag til med salt og peberBRUN SOVS2 voksne og 2 børnDe fleste børn elsker den klassiske bedstemorssovs, nemlig den brune sovs. Denne er lidt lettere, og passer godt til al slags svinekød og hakket kød som frikadeller og hakkebøffer.1 spsk olie2 skiver bacon125 gram løg200 gram knoldselleri1 gulerod1 spsk mørk balsamicoeddike½ l kogt vand10 små laurbærblade5 peberkorn1 dusk frisk timian eller persille1 spsk majsstivelse3 spsk koldt vandsalt og peberSådan gør du:Skræl og hak løgetRens knoldsellerien og skær den i små tern. Skræl guleroden, og skær den i tynde skiver.Skær baconen i små tern og rist den gylden i olien i en gryde.Tilsæt grønsagerne og rist dem, til løgene er gennemsigtige.Tilsæt balsamicoeddiken, og rør rundt, til den er opsuget af grønsagerne og dampet væk fra grydens bund.Hæld det kogende vand ved sammen med laurbærbladene, peberkornene og krydderurter.Bring sovsen i kog. Læg låg på gryden og småkog sovsen ved svag varme i ca. 20 minutter.Rør majsstivelse ud i det kolde vand.Hæld jævningen i den kogende sovs, og rør rundt. Lad sovsen koge yderligere tre minutter. Er den ikke tyk nok, tilsættes mere jævning.Læs også:Vegetarisk sovsFiskefrikadeller