kartoffelgratin
Aftensmad

Kartoffelgratin med bacon og hasselnødder

14. oktober 2015
af Timm Vladimir
Foto: Columbus Leth
Denne kartoffelgratin vil jeg nyde en af dagene i efterårsferien efter en lang gåtur i skoven. Hvis jeg har fundet spiselige svampe, vil jeg også fylde dem i.

Kartoffelgratin med bacon og hasselnødder til 4-6 personer

Tid: 40 minutter. Ovntid: 45 minutter.   DET SKAL DU BRUGE TIL KARTOFFELGRATIN 1½ kg kartofler 200 g bacon 50 g hasselnødder 2 fed hvidløg ¼ bundt frisk timian salt og friskkværnet peber friskrevet muskatnød 4 æg ½ l letmælk ½ l piskefløde 200 g friskrevet emmentalerost 200 g friskrevet parmesan 1 ovnfast form, ca. 20 x 30 cm lidt smør til formen   PRØV OGSÅ: I stedet for kartoffelgratin kan du også prøve en porregratin med grøn salat. Få opskriften her  

Opskrift - sådan laver du kartoffelgratin med bacon og hasselnødder

  1. Skræl eller skrub kartoflerne, og skær dem i tynde skiver. Læg skiverne i koldt vand i 10 minutter – så trækker en del af stivelsen ud, og gratinen bliver ikke klistret. Lad kartoffelskiverne tørre på et rent viskestykke. Skær bacon i tern, og steg dem på en tør pande. Hak hasselnødderne groft. Pil hvidløg, og hak det fint. Hak timian fint. Vend kartoffelskiverne sammen med hvidløg, bacon, hasselnødder, timian, friskrevet muskatnød, salt og peber i en skål.   2. Tænd ovnen på 190°. Pisk æg sammen med mælk og fløde i en anden skål. Fordel halvdelen af kartoffelskiverne i den smurte form, og drys med frisk-revet emmentaler. Læg resten af kartoffelskiverne på, hæld æggeblandingen henover, og drys med friskrevet parmesan. Bag gratinen i ovnen i ca. 45 minutter, til kartoflerne er møre. Dæk den med et stykke alufolie de sidste 10 minutter, hvis overfladen bliver for mørk.