Gravid
11. juni 2015

Overraskende tal om danske spædbørns trivsel

For første gang er danske spædbørns trivsel blevet kortlagt i en stor undersøgelse. Og næsten alle børn får mindst én bemærkning i deres journal fra sundhedsplejersken i det første leveår.
Af: af Anne Romanelli
https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/baby/foer-april-2013/babyble-613.jpg

Foto: Panthermedia


Mest læste artikler på MAMA.dk

Angelica er Danmarks yngste morJordemor anbefaler ny måde at undgå røde blenumserNår dit barn tager et tigerspring

Alle nybagte forældre har krav på hjemmebesøg fra en sundhedsplejerske i løbet af barnets første leveår. Og det kan være en kærkommen hjælp til forældrene, der kan have mange tvivlsspørgsmål og bekymringer om deres lille babys trivsel.

Men hvad fokuseres der typisk på i sundhedsplejerskens hjemmebesøg?

Det kortlægges nu i en ny stor undersøgelse af sundhedsplejerskernes journaler for 6.500 børn i 13 kommuner, som er lavet i samarbejde mellem Databasen Børns Sundhed og Statens Institut for Folkesundhed.

Næsten alle børn får mindst én bemærkning af sundhedsplejersken

Undersøgelsen viser ifølge Politiken, at 93,4 % af børnene får mindst én bemærkning af sundhedsplejersken i løbet af deres første leveår, mens 55 % får mindst tre bemærkninger. 16,6 % henvises til nærmere undersøgelse af enten egen læge, fysioterapeut eller en psykolog.

Bemærkningerne handler især om børnenes spisning, motorik, hud og navle samt morens fysiske og psykiske tilstand efter fødslen.

Dét laver sundhedsplejersken bemærkninger om i barnets journal det første leveår:

• 52,7 procent: barnets spisning
• 41,7 procent: barnets motorik
• 35,8 procent: barnets hud og navle
• 31,5 procent: morens fysiske tilstand efter fødslen
• 31,5 procent: morens psykiske tilstand efter fødslen
• 24,1 procent: barnets hoved
• 20,2 procent: barnets signaler og reaktioner
• 19,9 procent: barnets øje-hånd-koordination

Eksperter: Overraskende mange bemærkninger

Den nye statistik overrasker bl.a. professor ved Syddansk Universitet Bjørn Holstein, der forsker i børn og unges sundhed og trivsel.

- Tallene kommer bag på mig. Jeg havde regnet med, at de ville være høje, men ikke så høje. Og det er især overraskende, at det både er tilfældet i ressourcefattige familier, men også hos dem med mange ressourcer. I nogle kommuner snakker man om at spare sundhedsplejen væk. For mig som børnesundhedsforsker at se ville det være helt forfærdeligt, siger han.

Professoren bakkes op af Lene Møller, der er formand for Databasen Børns Sundhed og ledende sundhedsplejerske i Rødovre Kommune.

- Det er overraskende for os, at der er så mange børn med bemærkninger, men det er ikke nødvendigvis et mål i sig selv at nedbringe antallet af bemærkninger. Målet er, at alle familier får den hjælp de har brug for, understreger hun.

Læs også:
7 øvelser der styrker babys motorik
Sundhedsstyrelsens 5 nye anbefalinger om mad til spædbørn
FAQ om skemad
Sådan plejer du din nyfødte
Sådan undgår du, at baby får fladt baghoved
20 symptomer på fødselsdepression

Læs også