Familieliv

Er det OK at sende børn i institution, når man selv har ferie?

Af Anne Romanelli 17. februar 2016
Foto: Pantherstock
Få familievejleder Lola Jensens holdning og gode råd her!

Mange forældre er måske fristede af muligheden for at sende deres børn i institution, når de selv har ferie, så der er lidt ekstra ro og rum til at få koblet af.

Men selvom det kan være tiltrængt for forældrene, er det langt fra den bedste løsning for børnene, mener familievejleder Lola Jensen.

10 tips til rejser med små børn

- Målet med ferie er at være sammen og at have det, jeg kalder for langsom tid med hinanden. Man bruger cirka tre dage på at koble fra og indstille sig på ferie. De sidste dage bruger man som regel på at komme op i gear igen. Det er tiden imellem, der batter, og det skal børn have del i, siger hun til tv2.dk.

Her finder du et kæmpe udvalg af gode rejsemål til din familieferie >>

 

Familievejlederen forklarer i den forbindelse, at hvis børnene kommer i institution i stedet for at holde ferie, så kører de bare videre på pumperne og får ikke renset hjernen for indtryk. Den fortsætter således med at være overophedet.

Familieferie: Gode råd før I bestiller rejsen

Find ikke på undskyldninger for at sende børnene i institution

Lola Jensen er selvfølgelig bevidst om, at det i nogle tilfælde kan være nødvendigt at sende børn i institution alligevel, men hun opfordrer forældre til ikke at finde på en masse undskyldninger for, at de ikke også skal holde ferie.

- Vi skal jo også 'bare' bygge carport i ferien, eller vi har jo også brug for tid til vores. Det er den måde, vi ofte begrunder, at børnene kommer i institution, når vi har fri, siger hun.

Lær børnene at slappe af i ferien

Ferier må gerne være 'action-fri'

Mange forældre afleverer også deres børn i institution i ferien, fordi de ikke føler, at det, de har at tilbyde, er spændende nok for børnene. Men der behøver netop ikke at være gang i den - tværtimod.

 

- Børn er fuldstændigt ligeglade, når de er små. Det er imponerende, hvad børn vil acceptere, hvis de voksne tror på sig selv. Ferie i baggården er fint. Men hvis du siger, at det er kedeligt, så smitter du af på børnene. De har masser af glæde af at være hjemme. Det går måske lidt langsommere, men det giver igen med renters renter. Du får et lykkeligt barn, der siger: 'Min familie har brug for mig', forklarer hun.

Undersøgelse: Så mange synes, det er ok at holde fri uden børnene

Kom med i skovbørnehave - skøn billedreportage fra Frederiksberg Folkebørnehave:

 

Hver morgen kl. 8.15 går børnene fra Frederiksberg Folkebørnehave den korte tur hen til den lokale svømmehal, hvor de tager bussen mod skovbørnehaven i Værløse. Her står lederen Cindy Bilberg foran de forventningsfulde børn. 
Skovbørnehaven er omgivet af skøn natur, hvor børnene også har fået lov til at dyrke deres egen køkkenhave.
Drengene indtager straks 'piratborgen', som de har lavet af en masse mælkekasser. - Her må pigerne ikke komme ind, siger Jens Regnar med et glimt i øjet, mens han patruljerer med en stav over skulderen. I baggrunden tjekker Johanne og Rebecca, om regntøjet sidder, som det skal, inden de kaster sig ud i dagens strabadser.
Den store grund, som skovbørnehaven ligger på, giver mulighed for, at børn med 'krudt i enden' kan spæne på eventyr mellem træerne, men også, at børn, der har brug for mere ro og tryghed omkring sig, kan lege en stille leg på bænken foran huset.  
- Det bedste ved at gå i skovbørnehave er, at der er plads til at angribe pigerne!, siger Jens Regnar.
I skovbørnehaven må børnene selv skabe legetøjet af naturens matrialer, og det giver fantasien frit løb. Her finder Markus, Jens Regnar og Alfred nogle pinde på jorden, og pludselig er trekløveret blevet til Ninja Turtles på jagt efter den onde Shredder.
Der stilles frugt frem til børnene allerede fra morgenstunden, da det kræver meget energi at løbe omkring i skoven. - De spiser som stilladsarbejdere!, siger afdelingsleder Cindy Bilberg. - Jeg kan spise 50 æbler, supplerer en stolt Svend, mens han gnasker løs på dagens første stykke.
Johanne gider ikke lege Ninja sammen med drengene og går i stedet i gang med at stege bacon. Opskriften er simpel: Smid en ordentlig skovl regnvåd sand på panden, vent i fire minutter, og så er der serveret! Børnene i skovbørnehaven er ikke bange for at rode i jorden og få beskidte hænder!
I skoven hænger der et reb fra en trækrone, som børnene svinger sig flittigt i. Her er det Ege, som tager sig en Tarzan-tur. - Her kommer en flyvende tigeeeeeeer!, råber han. Bastian i baggrunden er lige faldet på rumpetten ned fra rebet, men det rører ham ikke synderligt. - Børnene bliver utroligt hårdføre af at klatre og svinge sig rundt på grunden, siger lederen Cindy Bilberg.
Ege kaster sig ud i 'en flyvende tiger' på rebet og klarer den til topkarakter. 
Man bliver tørstig af at lege løs i skoven, og pigerne danner derfor kø ved vandforsyningen i børnehøjde. - Vi gør meget ud af at lære dem at være selvhjulpne. Hvis de er tørstige, kan de selv søge hen og løse problemet. Det giver dem en succesoplevelse og overskud til også at hjælpe andre en anden gang, siger lederen Cindy Bilberg.
Bastian giver den gas med hammeren og er ikke bange for at få et slag over fingrene. - Børnene bliver utroligt modige af at udforske området i skovbørnehaven, siger lederen Cindy Bilberg. 
Naturen fylder også meget indenfor i skovbørnehaven. Her er Johanne ved at dække bord med blomster fra køkkenhaven, som børnene selv har dyrket.
Efter en hel formiddag med skovaktiviteter er det tid til frokost. Børnene er dygtige til at tage regntøjet på og af selv, for det sker mange gange i løbet af en dag. Her viser Vera, hvordan det skal gøres!