https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/boernefamillie/2015/juli/dykker612.jpg
Familieliv

Så mange synes, det er ok at holde ferie uden sine børn

8. juli 2015
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Eksperter advarer mod alvorlige konsekvenser, hvis børnene sendes i institution, mens forældrene holder ferie. Men hvor mange danskere mener egentlig, at det er ok? Få svaret her!

Hver femte dansker synes, det er i orden, at forældre holder ferie alene, mens børnene bliver sendt i institution.

Det viser en ny undersøgelse, som analysebureauet Wilke har foretaget blandt 1.015 repræsentativt udvalgte danskere.

Børn har brug for ferie - og for deres forældre!

Bente Boserup, som er chef for Børnetelefonen i Børns Vilkår, advarer dog forældre mod at sende ungerne i institution, når førstnævnte selv holder ferie.

- Børn har ret til at holde ferie, ligeså vel som voksne har det. De har brug for at komme ned i gear og slappe af. Børn har også rigtig meget brug for deres forældre. Og de har brug for tiden i ferien, hvor der er faldet ro på, og man ikke skal stresse ud ad døren for at nå en hel masse, siger hun ifølge avisen.dk.

Børn kan føle, at de ikke er noget værd

Familievejleder Hannah van de Veer er enig:

- Det er altid er bedst at være sammen med sit barn i ferien. Også selvom forældrene har brug for alenetid sammen. Det er jo godt at have glade forældre, der er ladet op. Men jeg vil aldrig foreslå at lade barnet være i daginstitution. Når barnet oplever, at de andre børn kommer med deres forældre på ferie, så kommer de jo til at føle, at 'jeg er ikke noget værd, for mine forældre vil ikke have mig med', forklarer hun.

Forældre har måske brug for at ændre deres vaner i hverdagen

Eksperterne foreslår i stedet, at forældre, der har brug for afslapning og alenetid i ferien, sørger for ikke at planlægge for mange aktiviteter med ungerne om dagen, og så ellers prioriterer parforholdet sammen om aftenen, når ungerne er puttet.

Men behovet for mere overskud og for 'at finde hinanden som par igen' kan også være tegn på, at man må tage familiens vaner op til overvejelse, mener familie- og psykoterapeut Stina Krakau.

- Det kan være, at forældrene har brug for at finde hinanden igen. Eller det kan være, at de har enormt lidt overskud i hverdagen. Og så er der noget i familien, der grundlæggende trænger til et eftersyn. Måske er der brug for noget professionel hjælp, der kan hjælpe familien tilbage på et spor, hvor der igen er overskud til hinanden, siger hun.

Her kan du se, hvad familievejleder Lola Jensen mener om at holde ferie uden børnene >>

Læs også