https://imgix.femina.dk/media/article/babytegn.jpg
Gravid

16 babytegn der styrker dit barns sprog

31. juli 2019
Onsdag, 31. juli 2019 - 7:00 Udgivet første gang tirsdag d. 3. marts 2015 - af Anne Romanelli. Foto: PR
Babytegn fremmer ikke alene barnets sproglige udvikling, men styrker også den følelsesmæssige kontakt til barnet - og så er det let at lære! Se 16 nyttige og nemme babytegn her.

Undersøgelser har vist, at børn, der bruger babytegn, generelt udvikler sig sprogligt hurtigere end andre børn.

Samtidig er forældre/barn-bindingen ofte også stærkere i familier, hvor der bruges babytegn. Babytegn øger nemlig nærværet, fordi man er 'tvunget' til at skabe øjenkontakt og koncentrere sig, når man bruger tegnene.

I det hele taget giver babytegn en stor tryghed for dit barn, da det giver barnet mulighed for at 'tale', før det kan tilstrækkelige ord til at føre en samtale via ord. Med tegnene kan barnet tidligt ytre ønsker og fortælle, hvad det ser og tænker, og babytegn giver derved barnet følelsen af at være forstået. Samtidig får barnet større mod på og lyst til at udvikle sit talesprog, da det kan se resultater af kommunikationen. Det betyder også mindre gråd og frustration, da dette jo ellers ofte er barnets 'fortvivlede ikke-sprog'.

Sådan opridser Vibeke Manniche fordelene ved babytegn i sin nye bog 'Babytegn - en håndbog', hvor hun i samme forbindelse forklarer, hvordan man lærer sit barn at bruge disse babytegn, og kommer med en række eksempler på de mest udbredte babytegn.

LÆS OGSÅ: Stimuler babys sprog

Hvornår kan man starte med babytegn?

Babytegn, eller mere korrekt 'baby- og børnetegn', kan bruges, fra barnet er 6 måneder og helt op til 3-4-årsalderen. De kan dog påbegyndes allerede fra fødslen, men fra 6-månedersalderen kan barnet først selv begynde at bruge dem. I 9-12-månedersalderen topper barnets brug af tegnene, og i takt med, at barnets talesprog udvikles, forsvinder tegnene automatisk et efter et, fordi barnet oplever, at tegnene ikke længere er nødvendige for at udtrykke sig. Det modvirker derfor ikke den talesproglige udvikling, men understøtter den blot.

Helt op til 2½-årsalderen kan man faktisk med fordel starte med babytegn, da sproget her langt fra færdigudviklet endnu. Og det ældre barn kan også bruge tegnene til at kommunikere med de mindre børn. I institutioner er babytegn også mere og mere udbredt, så mange børn og pædagoger kommunikerer på denne måde. Derfor er det godt at hjælpe dit barn med at forstå tegnene allerede derhjemme.

Sådan kommer du i gang med babytegn

Fortvivl ikke over, at du nu skal til at lære en masse tegn udenad. I realiteten er det kun 6-10 tegn, som I vil gøre brug af. Men det er vigtige tegn, som handler om væsentlige ting for dit barn - mad, søvn, at noget skal stoppe osv. Tegnet for 'mere' er et af de tegn, der bruges oftest, så det er måske det allervigtigste at lære.

Start med de første 6 tegn i galleriet nedenunder, og når I er fortrolige med disse, kan I gå videre - evt. med de næste 10, der følger i samme galleri.

Babytegnene i galleriet er fra Vibeke Manniches bog om babytegn, og du finde dem alle (80 i alt) enten i bogen eller på en plakat, der bestilles på www.forlagetliva.dk.

For at fremme den talesproglige udvikling er det vigtigt, at tegnene altid understøttes af talte ord. Hav desuden god tålmodighed med dit barn, da der går cirka 14 dage, før dit barn begynder at bruge dem, ligesom barnet ikke altid bruger dem helt præcist i starten. Brug også de samme tegn hver gang og vær konsekvent mht. brugen af dem.

Der findes i øvrigt ingen forkerte eller rigtige tegn - blot nogen, der er meget udbredte. Nogle opfinder desuden selv tegn, som de har brug for, og som du vil se i galleriet nedenunder, giver mange af tegnene faktisk sig selv.

Bogen "Babytegn - en håndbog", vejl. pris 122 kr.

Læs også